BIZIT 2022

NASA najavila uzbudljive vesti o Mesecu

NASA je najavila konferenciju  na kojoj će objaviti “uzbudljiva otkrića o Mesecu“. Nisu otkriveni detalji, ali je moglo da se pročita da je u vezi sa naporima da Mesec postane važna tačka za istraživanje dubokog svemira.

PCPress.rs Image

Vitalnu ulogu u ovom otkriću odigrala je i Sofia – modifikovani Boeing 747 koji leti više od bilo koje zemaljske letelice i ima ugrađeni teleskop, koji se nalazi na sredini leteće opservatorije. Teleskop sakuplja infracrveno svetlo, što znači da može da vidi i one fenomene koji pri običnom svetlu ostaju nevidljivi. Prednost ove letelice je u tome što leti iznad 99% vodenih isparenja u atmosferi koja inače zamagljuju pogled na kosmos. Opservatorija se najviše fokusira na udaljene planetarne sisteme, rađanje i smrt dalekih zvezda, ali i na bliže objekte poput Meseca.

PCPress.rs Image

Konferencija je najavljena za 26. oktobar i u vezi je i sa Artemis programom, u okviru kojeg bi do Meseca 2024. godine trebalo da stigne i prva žena, a nakon toga bi Zemljin satelit trebalo da postane baza, usputna stanica za misije do Marsa, koje bi trebalo da krenu posle 2030. godine.

Pročitajte i:  NASA: Istorijsko skretanje asteroida

Izvor: The Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,