N Central domination

NASA nam poklanja snimke prvih eksperimentalnih letova

NASA je spremila poslasticu za sve ljubitelje eksperimentalnih letelica iz dvadesetog veka, budući da je Armstrong Flight Research Center počeo sa otpremanjem čitave svoje istorijske arhive na YouTube, čineći da na stotine snimaka prvih letova, te čudnih naprava za letenje, postane dostupno širokom auditorijumu.

PCPress.rs Image

Snimci su pravljeni još od daleke 1946. godine kada je Nacionalni komitet za aeronautiku počeo testiranja letelica u pustinji Mohave, a jedan od najstarijih prikazuje letelicu Bell X-1 koja je testirana 1947. godine, a bila je prva koja je probila „zvučni zid“ dok je njom upravljao legendarni kapetan Chuck Yeager.

Još jedan od antologijskih snimaka, koji može da se pronađe na ovom YouTube kanalu, je i onaj koji prikazuje XB-70 Valkyrie, džinovsku supersoničnu “pticu” koja je šezdesetih godina prošlog veka dostizala brzinu i do 3.219 km/h, te M2-F1 – beskrilnu letelicu koju su mediji tog vremena nazivali “letećom kadom”.

Okoreli ljubitelji aeronautike primetiće da su ovi snimci već neko vreme dostupni publici zahvaljujući Dryden Aircraft filmskoj kolekciji, ali im, zbog loše navigacije na sajtu, ranije nije bilo lako pristupiti. Premeštanje ove arhive na YouTube će taj process bitno olakšati.

Pročitajte i:  Hakeri iskorišćavaju popularnu sliku NASA-e za ubacivanje malvera na vaš računar

Izvor: newatlas.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,