NASA nazvala kamen sa Marsa po legendarnom bendu The Rolling Stones

Rolling Stones-i su u svojoj legendarnoj karijeri dobili gotovo svaku zemaljsku počast, a sada i na Marsu prave rock istoriju. NASA je kamen veličine loptice za golf nazvala po bendu, a snimile su ga kamere sonde InSight lander.

PCPress.rs Image

Glumac Robert Downey Jr. najavio je počast krajem avgusta pre početka koncerta benda na Rose Bowl u Pasadeni, u Kaliforniji. Stadion se nalazi oko pet kilometara od NASA-ine JPL laboratorije, koja upravlja misijom Mars InSight. „NASA nam je pružila nešto o čemu smo oduvek maštali, sopstveni kamen na Marsu“, rekao je pevač Mick Jagger. „Ne mogu da verujem. Želim da ga donesem i stavim iznad kamina.“

Do ovoga je došlo kada se InSight lander spustio na Crvenu planetu 26. novembra 2018. godine, pri čemu su njegovi mlaznjaci otkotrljali kamen otprilike metar dalje od njegovog prvobitnog položaja, ostavljajući trag za sobom, što ga je učinilo „kotrljajućim kamenom“ (rolling stone) u bukvalnom smislu. To je najduže kotrljanje kamena koje je NASA videla tokom sletanja na drugu planetu, navodi svemirska agencija u saopštenju.

Pročitajte i:  NASA dobila neobičnu ponudu od Jeffa Bezosa

NASA kaže da novo ime nije zvanično jer je Međunarodna astronomska unija zadužena za dodeljivanje naučnih imena mesta i objekata u Sunčevom sistemu, poput planeta, asteroida i lokacija na drugim svetovima. Naučnici NASA-e često daju nadimke kamenju i geografskim karakteristikama kako bi im pomogli da ih razlikuju. „Dakle, dok je ime Rolling Stones Rock neformalno, ono će se pojaviti na radnim mapama Crvene planete”, kaže se u izjavi NASA-e. NASA-ina sonda InSight lander proučava duboku unutrašnjost Marsa, seizmičke aktivnosti i učestalost udara meteora. Takođe pruža dnevni vremenski izveštaj sa Marsa.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,