BIZIT 2022

NASA objavila slike džinovske eksplozije meteora koju su svi propustili

Meteor koji je u decembru 2018. eksplodirao iznad Beringovog mora snimljen je NASA-inim kamerama, što je dragoceno, budući da drugih svedoka nije bilo.

PCPress.rs Image

Samo nekoliko minuta nakon što se meteor raspao Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) instrument, koji se nalazi na satelitu Terra, zabeležio je scenu serijom fotografija. Tako se jasno vidi eksplozija, koja izgleda kao tamna senka na oblacima, a tu je i narandžasti oblak koji je ostao nakon što je meteor zagrejao vazduh koji ga je okruživao, dok se kretao brzinom od 115.200 kilometara na sat.

Radi se o trećoj najmoćnijoj eksploziji od kada se počelo sa beleženjem podataka 1900. godine, te je imala jačinu koja je jednaka eksploziji 173 hiljada tona eksploziva, što je oko 10 puta jače od eksplozije atomske bombe u Hirošimi. Druga po jačini je eksplozija iz 2013. iznad Čeljabinska u Rusiji – jednaka eksploziji 440 hiljada tona eksploziva, a prva je takozvana „Tunguska eksplozija“ koja se dogodila 30. juna 1908. iznad šumskog područja u udaljenom delu Sibira, te izazvala potpunu pustoš u okolini eksplozije.

Pročitajte i:  Kamenje i drugi uzorci: Neobična istorija Marsa

I poslednja eksplozija, treća po snazi, se dogodila u izolovanom području, te niko nije mogao da je vidi, što je dobro, budući da niko nije mogao ni da bude povređen. Eksplozije meteora su prilično uobičajene, ali su srećom uglavnom manje. NASA je od 1988. zabeležila 775 eksplozija, od kojih se najveći deo dogodio iznad nekog okeana.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,