TrendMicro

NASA odložila sletanje na Mesec za 2025. godinu

Agencija za kašnjenje krivi nerealni rok do 2024. godine i tužbu kompanije Blue Origin-a.

PCPress.rs Image

NASA je zvanično prilagodila svoj vremenski okvir za misiju Artemis III i neće sleteti na Mesec 2024.godine. Agencija sada ima za cilj da prvu ženu i sledećeg amerikanca odvede na površinu Meseca najranije 2025. godine.

NASA je prvobitno ciljala 2028. godinu za lansiranje i povratak na Mesec, ali je Tramp-ova administracija pomerila taj rok za četiri godine unazad 2017.godine. U konferencijskom razgovoru sa novinarima, Bill Nelson je rekao da „cilj Tramp-ove administracije za sletanje ljudi na mesec 2024. godine nije bio zasnovan na tehničkoj izvodljivosti“.

Pomeranje rokova postaje normalno

Pored nerealnog roka, Nelson je za kašnjenje okrivio tužbu kompanije Blue Origin protiv agencije. Morao je da stavi ugovor sa SpaceX-om na čekanje i pauzira rad na lunarnom lenderu koji je trebalo da odvede astronaute na površinu Meseca nekoliko puta. NASA je zbog toga izgubila skoro sedam meseci rada na lenderu, što je dovelo u sumnju sletanje 2024. godine čak i pre nego što je Nelson sve objavio.

Pročitajte i:  Prvi orbitalni let Starshipa u decembru

PCPress.rs Image

NASA je još u aprilu dodelila SpaceX-u ugovor vredan 2,9 milijardi dolara za razvoj sistema za sletanje baziran na Starship-u. Agencija radi sa više izvođača za svaku misiju, ali je u ovom slučaju potpisala ugovor samo sa kompanijom Elon-a Musk-a. Blue Origin kompanija Jeff-a Bezos-a tužila je NASA-u zbog te odluke, tvrdeći da joj nije data šansa da revidira svoju ponudu za projekat.

Međutim, na osnovu pravnih dokumenata u koje sajt The Verge objavio u septembru, NASA je smatrala da se Blue Origin „prokockao“ sa svojom predloženom ponudom od 5,9 milijardi dolara za lunarno sletanje. Kompanija je navodno postavila cenu veću od potrebne, jer je pretpostavljala da će joj NASA dodeliti ugovor. Federalni sud na kraju je presudio protiv kompanije Blue Origin pre nekoliko dana, odbacujući njihove tvrdnje da je NASA ignorisala „ključne zahteve bezbednosti leta“ kada je SpaceX-u dodelila ugovor o lunarnom sletanju.

Nelson-ova najava dolazi ubrzo nakon što je NASA pomerila probno lansiranje bez posade Artemis I sa ove godine za februar 2022.godine. Pod pretpostavkom da će sve ići kako je planirano kapsula Orion i sistem za lansiranje koji će se koristiti za misiju i dalje će morati da prođu kroz dosta testova pre nego što će NASA moći da zakaže lansiranje.

Pročitajte i:  Peking ne želi Starlink u Kini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,