BIZIT 2022

NASA osvaja svemir helikopterom

NASA je najavila da će se organizovati misiju na Saturnov mesec Titan. Ono što je drugačije od svih misija je to što će tamo poslati – helikopter.

NASA helikopter Saturnov mesec titan svemirska misija

Kako NASA predstavila, dron-helikopter Dragonfly, će se naći u istraživačkoj misiji koja će koštati milijardu dolara. Zadatak svemirskog helikoptera će biti da istraži lokacije gde se sumnja da postoje tragovi života, ili bar uslovi za njegovo stvaranje.

Titan je interesantan jer se na njemu dešavaju brojni hemijski procesi koji su doveli do razvoja života na Zemlji.

Svemirski helikopter stiže na Titan

Planira se da ovaj dron sa osam rotora bude lansiran 2026. godine, a očekuje se da će mu trebati osam godina da stigne na cilj. Dragonfly je deo NASA-inog programa gde se šalju naučne misije kako bi se testiralo tlo na drugim svemirskim telima.

Titan je drugi mesec po veličini u orbiti Saturna (posle Ganimeda) i predstavlja jedno od najpovoljnijih mesta za život ljudi u Solarnom sistemu. Prosečna temperatura je hladnjikavih -179 stepeni, što znači da su planine nastale od leda, s tim što je umesto vode ulogu preuzeo metan. Neki naučnici se čak pitaju da li postoji možda oblik života koji na bazi metana, umesto vode.

Pročitajte i:  NASA ponovo otkazala lansiranje Artemis rakete

Ako ne možete da dočekate 2034. godinu kako biste se upoznali sa Titanima, pogledajte SF film Titan koji govori o sličnom problemu:

Izvor: NASA

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,