BIZIT 23

NASA planira da čoveka ponovo pošalje na Mesec

Agencija NASA nedavno je najavila partnerstva sa devet američkih kompanija koje se bave proizvodnjom kosmičkih letelica kako bi obezbedila male robotske letelice koje bi trebalo da se spuste na površinu Meseca, što je prvi u nizu koraka ka tome da čovek još jednom stigne na površinu ovog satelita.

PCPress.rs Image

Izabrane kompanije uključuju Lockheed Martin, Astrobotic, Moon Express, Masten Space Systems, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines i Orbit Beyond, a mnoge od njih imaju mala postrojenja, te do sada još uvek nisu neki od svojih proizvoda lansirale u kosmos. Neobično je da na spisku nisu SpaceX i Blue Origin, budući da su obe kompanije pokazale interesovanje za program, te već imaju bogata iskustva na ovom polju.

Partnerstvo za put ka Mesecu deo je novog NASA CLPS programa (Commercial Lunar Payload Services), a agencija je konkurs objavila još u aprilu, da bi potrajao sve do oktobra. Inicijativa planira da male robotske letelice spusti na površinu Meseca već 2019. godine, da bi svaka od njih ponela po 10 kilograma naučnih instrumenata, kako bi se prikupilo još podataka o površini ovog nebeskog tela. Naime, NASA želi da sazna više o tome kakvih resursa ima na i ispod površine Meseca, te proveri teorije poput one o ledu na površini ovog nebeskog tela, koji bi mogao da se koristi kao raketno gorivo, te u druge svrhe tokom budućih misija.

Pročitajte i:  NASA izabrala Lockheed Martin za konstrukciju nuklearne rakete koja će odvesti ljude na Mars

Tokom sledeće decenije NASA planira da izgradi stanicu Gateway u Mesečevoj orbiti koja će služiti kao stanica za one koji putuju na i sa Meseca. Sa druge strane agencija radi na partnerstvima sa nizom privatnih kompanija koje će jednog dana biti zadužene i za proizvodnju letelica koje će do Meseca odneti ljudsku posadu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,