BIZIT 2022

NASA planira misiju u sistem Alpha Centauri 2069. godine

Oni koji su mislila da NASA gleda daleko u budućnost tako što planira da ljudska bića pošalje na Mars do 2030. godine, sigurno nisu upućeni u njene druge planove. Tako je New Scientist saznao da je tim u okviru Jet Propulsion laboratorije počeo da planira misiju koja bi trebalo da pošalje letelicu u sistem Alpha Centauri čak 2069. godine.

PCPress.rs Image

Tako će se ova svemirska poslastica odigrati za 52 godine, a u čast stote godišnjice sletanja letelice Apolo 11 na Mesec. Letelica će biti zadužena za pronalaženje tragova života na i oko planete Proxima b, a Zemljani će sve to moći da posmatraju iz svojih, sa ove tačke futurističkih, fotelja na matičnoj planeti.

PCPress.rs Image

Neki bi mogli da se zapitaju zašto je za planiranje ove misije potrebno toliko vremena, a odgovor je jednostavan – tehnologija koja bi mogla da omogući ovo putovanje još uvek ne postoji. Tako će stručnjaci morati da sačekaju nove pogonske tehnologije, budući da je Alpha Centauri udaljena skoro 4,4 svetlosne godine, pa bi letelici koja putuje desetim delom od brzine svetlosti bilo potrebno 44 godine da stigne na odredište. Tako se, sa znanjima koje trenutno imamo, ne očekuje da letelica stigne do sistema pre 2113. godine, a informacijama će za dolazak do zemlje biti potrebne još 4,4 svetlosne godine.

Pročitajte i:  Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “NASA planira misiju u sistem Alpha Centauri 2069. godine

  • 27. December 2017. at 20:12
    Permalink

    Tako su i na Mesecu skakutali isto ko što i ovde idu sa tehnologijom koju još nisu savladali. Ali važno je da planiraju a i nek uzmu neke pare iz budžeta, bar nije za bombe dato.

Comments are closed.