Top50 Glas publike

NASA predstavila nova astronautska odela

Kada astronauti budu sledeći put stigli do Meseca njihovo će kretanje biti značajno lakše, pa neće biti prinuđeni da prave male skokove, već će moći da se kreću skoro kao na Zemlji, zahvaljujući novoj generaciji kosmonautskih odela koja su udobnija od onih iz Apollo ere.

PCPress.rs Image

Radi se o Orion Crew Survival Suit modelima koji će se koristiti u okviru NASA-ine misije za povratak na Mesec do 2024. godine. Odela su isprobali svemirski inženjeri, pa je moglo da se vidi da je pokretljivost znatno poboljšana. Modeli pored toga mogu da menjaju dimenzije, te tako jedan model odgovara svima, što značajno pojednostavljuje proces pronalaženja odgovarajućeg broja.

Još jedna velika novina je to što odelo ugljen dioksid može da prikuplja neograničeno, budući da ga nakon nekog vremena oslobađa u kosmos, za razliku od starih modela koji su nusprodukt disanja sakupljali sve dok ne dostigne maksimum, nakon čega je kosmonaut morao da se vrati na letelicu. Novo odelo nudi sve što je potrebno za šest dana preživljavanja, što je pogodno za neke potencijalne scenarije, poput onih u kojima bi letelica mogla da pretrpi oštećenja.

Pročitajte i:  NASA izabrala Starship za drugo sletanje na Mesec

Astronauti budućnosti bi tako mogli da naprave prve prave korake na Mesecu, na primer u okviru Artemis misija u kojoj NASA planira spuštanje na južni pol Zemljinog satelita, a kako bi eksploatisala količine leda koje su otkrivene 2009.- kao vodu, ali i kao gorivo za letelicu.

Izvor: Phys

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,