BIZIT 2022

NASA: Prva letelica koja je dotakla Sunce

Jedna sonda agencije NASA postala je prva koja je „dotakla“ Sunce, a da je to nije dokrajčilo. U pitanju je Parker Solar, koja je stigla do spoljašnjeg sloja Sunčeve atmosfere (korona).

PCPress.rs Image

Sonda se tako našla na više od 10 miliona kilometara od površine Sunca, što je najmanja razdaljina na kojoj se našlo neko telo sa Zemlje. Instrumenti koji mogu da izdrže ogromne temperature, a da se ne istope, su prava mala revolucija. Sonda je u Sunčevu koronu ušla tri puta krajem aprila, a jednom se tamo zadržala čak pet sati. Instrumenti su se toliko usijali da su poprimili narandžastu boju, ali se s merenjima nastavilo uprkos tome.

Misija je lansirana još 2018. godine, a cilj joj je da odgonetne kako Sunce „radi“, posebno spoljašnji sloj atmosfere po imenu korona. To bi trebalo da pomogne u razumevanju solarnih vetrova koji utiču i na život na Zemlji, ali i na bezbednost kosmičkih letelica, satelita i astronauta.

Naučnici za sada ne znaju kako da „predvide“ vremenske uslove u svemiru (koji utiču na telekomunikacione i GPS sisteme, te mnogo toga drugog) , a to bi moglo da se promeni zahvaljujući misijama kao što je ova u kojoj učestvuje hrabra Parker sonda.

Pročitajte i:  Neverovatni snimci: Neviđene slike Sunca

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,