NASA razvija nove tehnologije

PCPress.rs ImageDok NASA proslavlja tridesetogodišnjicu prvog poletanja spejs šatla, svemirska agencija ide u susret novom poglavlju u istraživanju svemira.

„Mnogo ulažemo u tehnologije koje će dovesti do nove generacije svemirskih letilica“, izjavio je Den Lokni iz svemirske agencije. „Budući da se spejs šatl povlači, razvijamo tehnologije koje će nas odvesti dalje u svemir nego što je šatl ikad mogao. Biće zanimljivo videti šta će sve inovacije doneti.“

Spejs šatl Kolumbija bio je prvi koji je lansiran u svemir dvanaestog aprila 1981, najavivši novo doba u svemirskim letovima. Flota svemirskih letilica izgrađenih za više letova u svemir uključivala je šatlove Kolumbija, Čelenger, Diskaveri, Atlantis i Endejvor. Lokni je istakao kako je program spejs šatlova zaslužan za brojne tehnološke inovacije.

Recimo, VISAR tehnologiju razvili su inženjeri svemirske stanice kako bi stabilizovali video-snimke i videli da li su letilice pretrpele oštećenja tokom turbulentnih poletanja. Istu tehnologiju koristila je američka vojska dok je tražila iračkog predsednika Sadama Huseina. Snimak napravljen s kamere na pušci jednog vojnika zaslužan je za identifikaciju Huseina koji se skrivao.

Pročitajte i:  NASA predviđa naseobine na drugim nebeskim telima

Još jedna inovacija nastala je iz razvoja eksplozivnih naprava za odvajanja bustera od šatla posle lansiranja. Ta tehnologija je adaptirana za dobijanje oruđa kojim se danas oslobađaju ljudi iz automobila oštećenih u sudaru. LED svetla korišćena za eksperimente s rastom biljaka na šatlovima danas se koriste u medicini.

Lokni ističe da se radi na razvijanju novih izvora energije kao i novih lakših materijala. Sve te inovacije kasnije se adaptiraju za svakodnevne potrebe.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,