VMware-vForum

NASA: Satelit se srušio na Zemlju nakon 56 godina u kosmosu

Satelit agencije NASA sagoreo je u Zemljinoj atmosferi, a nakon što je mnogo godina proveo u penziji. U pitanju je Orbiting Geophysics Observatory 1, ili kraće – OGO-1, koji se put kosmosa vinuo u septembru 1964. godine.

PCPress.rs Image

Satelit je u prvih pet misija naučnicima trebalo da pomogne da bolje razumeju Zemljino magnetno polje, a OGO-1 je oko Zemlje kružio i nakon što je prestao da bude koristan 1971. godine. Takvi putevi nikada nisu laki, budući da oko naše planete kruže  i drugi materijali iz kosmosa, te se često sudaraju sa letelicama i usporavaju ih. Takve situacije se ponavljaju sve dok ponovni ulazak u atmosferu ne postane neizbežan. Tako se i OGO-1, težak 487 kilograma, u subotu 29. avgusta, susreo sa takvim problemom, ušao u atmosferu i sagoreo, a da nije predstavljao opasnost za Zemljane.

PCPress.rs Image

Satelit je u atmosferu ušao 25 minuta ranije nego što je NASA predvidela, te 160 kilometara južnije nego što se očekivalo. OGO sateliti su i nakon prve verzije nastavili da putuju u svemir, ali je OGO-1 ostao najduže na zadatku, budući da su se njegovi naslednici na matičnu planetu vratili mnogo ranije.

Pročitajte i:  Led na Arktiku se tanji zastrašujućom brzinom

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , ,