BIZIT 2022

NASA Voyager: Kuda idu letelice koje su već decenijama u kosmosu

Kosmičke letelice koje su u svemir poslate još sedamdesetih godina prošlog veka kreću se putanjama koje ih polako vode izvan našeg Solarnog sistema, pa su naučnici odlučili da se pozabave njihovom budućnošću, i da utvrde pored kojih će zvezda proći u narednih milion godina.

PCPress.rs Image

NASA je 2. marta 1972. godine lansirala Pioneer 10 letelicu, koja će vremenom postati prva letelica koja će proći kroz pojas asteroida. Godinu dana kasnije za njom je krenula i letelica Pioneer 11, a 1977. i Voyager 2, da bi za njim krenuo i Voyager 1. Tako ove letelice predstavljaju jedine objekte koje je čovečanstvo poslalo put svemira, a koje mogu da stignu u međuzvezdani prostor, koji počinje u oblasti u kojoj prestaje uticaj magnetnog polja našeg Sunca. Za sada su samo Voyager 1 i Voyager 2 probili tu barijeru, a očekuje se da se to u nekom trenutku dogodi i sa Pioneer 10, Pioneer 11 i New Horizons letelicama.

PCPress.rs Image

Ove će letelice u nekom trenutku ostati bez energije, te prestati sa radom, što znači da će se potpuno izgubiti i mogućnost za komunikaciju. Pioneer 10  Pioneer 11 su svoje poslednje poruke već poslale, prva 2003, a druga još 1995, ali iako više nisu u mogućnosti da šalju poruke na Zemlju, naučnici su uspeli da predvide pored kojih će zvezda proći u daljem toku svog putovanja. Kalkulacije su naravno samo pretpostavke, budući da se kosmičko okruženje konstantno menja, a izvedene su na osnovu 3D pozicija 7,2 miliona zvezda o kojima su prikupljeni podaci.

Pročitajte i:  NASA: Ljudi bi na Mars mogli da stignu do 2040.

Tako se, na primer, predviđa da će sledeća zvezda pored koje će proći Voyager 1 biti Proxima Centauri, i to za 16.700 godina. Kada su u pitanju Voyager 2 i Pioneer 11, sledeći bliski susret je takođe sa Proxima Centauri, dok će Pioneer 10 proći pored zvezde Ross 248 – male zvezde koja je od zemlje udaljena 10,3 svetlosne godine, te se nalazi u sazvežđu Andromeda.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,