Top50 Glas publike

NASA završava postavljanje svemirskog teleskopa

Sada ostaje samo da čekamo na nove slike iz svemira.

PCPress.rs Image

NASA je jedan veliki korak bliže stavljanju svemirskog teleskopa James Webb-a u upotrebu. Agencija je uspešno postavila osnovno ogledalo presvučeno zlatom, čime je završena sva glavna postavljanja instrumenta.

Posada misije još uvek mora da poravna optiku teleskopa pomeranjem segmenata primarnog ogledala (proces koji traje mesecima), ali to je dobar znak da je uređaj vredan 10 milijardi dolara u dobrom stanju.

JWST takođe zahteva treću korekciju kursa dok se kreće ka Lagranžovoj tački L2 preko 930.000 milja od Zemlje. Astronomi će koristiti tačku za proučavanje infracrvene svetlosti bez smetnji, potencijalno nudeći uvid u rani univerzum koji nije moguć sa Hubble-ovom i drugom opremom.

Prve slike sa teleskopa neće biti dostupne do leta, a moglo bi da prođe mnogo duže pre nego što se te slike prevedu u značajna otkrića. Uprkos tome, raspoređivanje je dostignuće.

JWST predstavlja prvi put da je NASA raspakovala složenu opservatoriju u svemiru. Time je pokazala da su projekti poput ovog održivi, čak i ako je malo verovatno da će biti uobičajeni u bliskoj budućnosti.

Pročitajte i:  Istorijski momenti: Dan kad se probudio Voyager 1

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,