BIZIT 2022

Nasmešite se

Foto‑aparati nekako više nisu u fokusu. Gotovo u potpunosti potisnuli su ih pametni telefoni, iako to u tehnološkom smislu kvaliteta fotografija znači nekoliko koraka unazad. Međutim, postoje proizvođači koji pokušavaju da unesu neke novine i na tom polju.

Okružujući selfi

26Komapnija Ricoh predstavila je portabilnu kameru Ricoh Theta m15 koja je sposobna da napravi sferične fotografije rezolucije 14 megapiksela, kao i sferični Full HD video (maksimalno trajanje je 25 minuta). Fotografije i video‑snimci obuhvataju pun krug (360 stepeni), pa više nikad nećete imati problem s pozicioniranjem prilikom pravljenja selfija. Interesantno je da direktno s kamere, fotografije mogu da se pošalju na društvene mreže ili na servise Google Maps i Google Street. Cena nije mala, 349 dolara, ali ako želite ultimativni grupni selfi, bolje od ovog ne možete da nađete. Kamera će se naći u prodaji tokom oktobra.

 

 

 

 

Retro u novom ruhu

27Sećate li se kada ste poslednji put odneli neku fotografiju na razvijanje? Pored ekrana, digitalnih ramova i sličnih inovacija baš je lepo kada se u kući nađe i neka „prava“ papirna fotografija (pod uslovom da nije štampana na kućnom kolor štampaču). Polaroid je pre nekoliko decenija bio inovativan sistem koji nije zahtevao odlazak u fotografsku radnju da bi se dobile fotografije, a kako se pokazalo, i dan‑danas predstavlja izvor inspiracije za inženjere na polju digitalne fotografije. Viđali smo prethodnih godina dodatke za mobilne telefone i kamere koji su u stanju da naprave instant papirne fotografije, zasnovane na Polaroid‑ovim patentima, a ove godine se i sam Polaroid uključio u trku s Polaroid Snap kamerom. Ona je u stanju da napravi fotografije veličine 3×2 inča, a koristi specijalni papir na kome se termalnim putem aktiviraju boje. Uređaj je, osim mogućnosti štampe, u suštini običan foto‑aparat niže klase koji nudi standardne funkcije, pa mu je u skladu s tim i cena sasvim prihvatljiva (100 evra). Ostaje samo nepoznanica cene i dostupnosti specijalnog papira.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
eFakture