Nastavljen pad smartfona visoke klase u ovoj godini

Kako izveštava Counterpoint, tržište premijum pametnih telefona je palo za 8% u prva tri meseca ove godine. Za kriterijum prilikom definicije “premijum” smartfona je uzeta – cena. Takvim se smatraju pametni telefoni kojima je cena preko 400 dolara. Najveći pad beleži Apple, premda i dalje drži najveći deo ovog tržišta. Isporuke su pale za 20%, između ostalog i zbog toga što vlasnici duže zadržavaju svoje uređaje – danas iPhone korisnici koriste uređaje po tri godine u proseku, umesto po dve godine. Još jedan faktor je veliki pad isporuka u Kini.

PCPress.rs Image

Iako je Severna Amerika i dalje najveće tržište za premijum telefone, budući da se tamo isporučuje preko 30% ovakvih uređaja, Kina se veoma približila. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta se proda 26% ovakvih telefona. Ipak, kinesko tržište nije zabeležilo rezultate kakvi su se očekivali u prvom kvartalu ove godine, što je bio još jedan faktor globalnog pada prodaje.

Huawei je treći igrač globalno, i pretekao je Apple na teritoriji Kine. Međutim, kako se ovi podaci odnose na prvi kvartal, videćemo u narednom periodu kako će se reflektovati zabrana pristupa Google servisima na Huawei-jev položaj na tržištu. Premijum telefoni čine 18% Huawei isporuka, i predstavljaju kompanijin najprofitabilniji segment.

Pročitajte i:  Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

PCPress.rs Image

Samsung je imao najviše koristi od problema u koje su upali Apple i Huawei. Četvrtinu svih isporuka premijum telefona su činili Galaxy telefoni. Analitičari tvrde da korisnici percipiraju da je Galaxy S10 bolja vrednost od iPhone telefona, i dobra prodaja nove serije Samsungovih top uređaja je pomogla da južnokorejska kompanija obezbedi najveći udeo u isporukama.

Što se tiče novajlija na listi, po prvi put je OnePlus ušao na nju. Posebno je interesantno što je to pošlo za rukom OnePlus-u i na globalnom tržištu, ali i na području Severne Amerike. Sada je po udelu izjednačen sa jednim gigantom kao što je Google, koji takođe drži oko 2%. Analitičari očekuju da će dolazeći 5G telefoni podstaći rast premijum segmenta. Očekuje se da će svi 5G telefoni pripadati “premijum” kategoriji tokom ove i naredne godine, a da će se tek od 2021. pojaviti 5G telefoni i u srednjoj klasi.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,