Naučnici i neobične teorije o totalitarnim vojskama iz kosmosa

Sve češće može da se čita o naseljavanju drugih planeta, teraformiranju Marsa i egzoplanetama koje podsećaju na Zemlju, ali su svi ti scenariji još uvek u ravni naučne fantastike. Pojedini eksperti ipak podsećaju na opasnosti koje bi u budućnosti mogle da vrebaju, najpre zbog toga što ponašanje u svemiru još uvek nije ograničeno zakonima.

PCPress.rs Image

Politički ekspert Daniel Deudney sa Univerziteta Johns Hopkins u poslednje vreme razvija teoriju o totalitarnom carstvu u dalekom svemiru, koje bi moglo da nastane kao posledica trke za prevlast u nekom novom svetu. O tim problemima raspravlja i u svojoj novoj knjizi, pa ga već nazivaju pesimistom, iako i kritičari priznaju da bi u budućnosti moglo da dođe do komplikacija o kojima se danas ne razmišlja.

PCPress.rs Image

Deudney najpre upozorava na to da istraživanje svemira nema političke posledice, pa bi sklonost ka militarizaciji sa Zemlje mogla da se prenese i u neki drugi svet, gde bi, u nedostatku zakona, neometano cvetala. Ističe se da bi čovečanstvo, ukoliko se ne zaustavi i ne razmisli o potencijalnim posledicama, moglo da dovede do sopstvenog uništenja. U knjizi se ističe šest opasnosti od kolonizacije drugih planeta, od kojih je najvažnija ona koja govori o tome da bi tehnologije potrebne za teraformiranje neke planete u nekom trenutku mogle da se iskoriste i u vojne svrhe. Napominje da bi trebalo odustati od svake kolonizacije sve dok se ne postigne mira na Zemlji, koji bi omogućio da se novi svetovi razvijaju udruženim snagama.

Pročitajte i:  Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,