Top50 Glas publike

Naučnici koriste mrtvog pauka kao hvatač za ruku robota, nazivajući ga ‘Necrobot’

Naučnici sa Univerziteta Rajs u Teksasu koristili su mrtvog pauka kao pokretač na kraju ruke robota – podvig za koji tvrde da je pokrenuo polje “Necrobotike”.

PCPress.rs Image

Naši preci su pravili alate od kostiju – zašto ne zamrznuti pauka umesto 3D štampanja delova?

„Ljudi su se oslanjali na biotičke materijale – nežive materijale koji potiču od živih organizama – otkako su njihovi rani preci nosili životinjske kože kao odeću i koristili kosti za alate“, navode autori u članku pod naslovom  Necrobotics: Biotic Materials as Ready-to-Use Actuators. U članku se takođe navodi da je evolucija usavršila mnoge dizajne koji bi mogli biti korisni kod robota, a da su se pauci pokazali posebno zanimljivim. Paukove noge „nemaju antagonističke parove mišića; umesto toga, oni imaju samo mišiće fleksore koji skupljaju noge prema unutra, a hemolimfni (tj. krvni) pritisak koji se stvara u prozomi (deo tela koji je povezan sa nogama) ispruža njihove noge napolje“.

Autori su imali pretpostavku da ako mogu da generišu i kontrolišu silu ekvivalentnu krvnom pritisku, mogli bi da nateraju noge mrtvog pauka da se kreću unutra i van, omogućavajući mu da uhvati predmete i ponovo ih pušta. Tako su ubili pauka „izlaganjem temperaturi smrzavanja (otprilike -4°C) u periodu od 5–7 dana“, a zatim su pomoću šprica ubrizgali lepak u prozomu. Ostavljajući špric na mestu i pumpajući ili povlačeći lepak, istraživači su uspeli da nateraju paukove noge da se stežu i hvataju. U članku se tvrdi da je to mnogo lakši način da se napravi hvataljka nego sa konvencionalnim robotskim tehnikama koje zahtevaju sve vrste zamornih napora u izradi i dizajnu. Necrobot grabi snažno. „Necrobot hvatač je sposoban da uhvati predmete nepravilne geometrije i do 130 odsto sopstvene mase“, navodi se u članku. Ostale vrline uključuju biorazgradljivost i odličnu kamuflažu kada se koriste na otvorenom.

Pročitajte i:  Aeo robot je dizajniran da patrolira bolnicama i da ih dezinfikuje

Članak razmatra etiku ubijanja pauka, ali primećuje da „trenutno ne postoje jasne smernice u literaturi u vezi sa etičkim izvorima i humanom eutanazijom pauka“. Autori su stoga „nabavljali naše pauke od dobavljača naučnih proizvoda i pratili metode eutanazije predstavljene u ranijim radovima“, ali nisu sigurni da su te metode prikladne, jer su dizajnirane da sačuvaju pauke za ispitivanje pod mikroskopom. Autori nisu sigurni da su te metode najbolji način da se pauci sačuvaju za upotrebu kao Necroboti. Sugeriše da je potrebna dalja studija. „Naš rad ovde predstavlja prvi korak u ovom novom pravcu istraživanja, za koji očekujemo da će se proširiti na kretanje Necrobota nezavisnim aktiviranjem svake noge pauka“, zaključuju autori – što uopšte ne zvuči kao noćna mora. Takođe bi želeli da rade na „biotičkim materijalima koji potiču od drugih stvorenja sa sličnim hidrauličkim karakteristikama“.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,