ASUS ROG Flow

Naučnici na pragu otkrića tajne funkcionisanja mozga

mehanizam-misljenja-498 Moderna nauka o mozgu nalazi se na pragu dešifrovanja mehanizama mišljenja, što je samo do pre desetak godina važilo za naučnu fantastiku.
Naučnici su dokazali da je moguće registrovati misli čoveka i životinja i mislima upravljati aparatima i kompjuterima, što je, kako ističu, tek jedno od prvih otkrića koji će dovesti do razotkrivanja tajni mozga.
U SAD je, na primer, već razradjen i odobren uredjaj – interfejs izmedju mozga i aparata koji omogućuje prenošenje informacije neposredno od mozga čoveka do elektronskih uredjaja. Sistemi u interfejsima mozak-mašina hvataju signale o namerama čoveka i dekodiraju ih u trajektorijum kretanja veštačkih udova, na primer.
Interfejs mozak-mašina omogućava nepokretnom pacijentu da upravlja uredjajima – kolicima ili protezama. Taj aparat je već dobio sertifikat i u ovoj godini je planirana njegova masovna proizvodnja.

Neurotehnologije, koje su zasnovane na sposobnostima ljudskog mozga, uspešno će se koristiti i u oblasti masovnih komunikacija.
Trenutno sedam američkih univerziteta razradjuje takav metod, kao što je sintetička telepatija. Suština tog projekta je razrada uredjaja koji prikupljaju signale iz mozga čoveka i dekodiraju ih kako bi se zatim mogli preneti na aparate – telefon, smartfon ili "džepni" kompjuter, bez obzira na udaljenost čoveka od tih uredjaja.
Japanska kompanija "Honda", koja se bavi robotima, već obavlja eksperimente s interfejsima mozak-mašinama. Čovek, koji stoji u magnetnom polju, na primer, podigne ruku. On misli o tome i svoju misao "šalje" robotu pored sebe. Robot "hvata" taj signal i ponavlja isti pokret – podiže mehaničku ruku.
Bitan nedostatak takvog uredjaja je njegova veličina, s obzirom da je to ogroman metalni sanduk koji fiksira misli čoveka i prenosi ih robotu uz pomoć magnetno-rezonansne tomografije. Stručnjaci "Honde" obećavaju da će u uspeti da stvore portabl interfejs mozak-mašinu koja će biti veličine šlema.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
BIZIT Seminar