Top50 Glas publike

Naučnici otkrili grupu “divljih” planeta

Astronomi su nedavno otkrili grupu „slobodnih, divljih“ planeta, koje se ne okreću oko neke zvezde, već samo postoje u dubinama svemira.

PCPress.rs Image

U pitanju su velika nebeska tela koja se nalaze u galaksiji Mlečni put, te se procenjuje da po veličini liče na Jupiter. Ima ih oko sedamdeset i predstavljaju najveću grupu kosmičkih nomada od svih koje su do sada otkrivene. Primećene su uz pomoć grupe teleskopa – deo se nalazi na Zemlji, a deo u kosmosu – a u pitanju je velika stvar, budući da planete koje nemaju svoju zvezdu obično ostaju sakrivene (od njih se ne odbija svetlost, pa su uglavnom nevidljive).

Evropska svemirska agencija je uz pomoć teleskopa Gaia uspela da detektuje slabo emitovanje toplote, pa su tako otkrivene planete koje su se formirale u poslednjih nekoliko miliona godina. Otkriće ukazuje na to da u svemiru postoji veliki broj ovakvih nebeskih tela, pa se spekuliše da bi u Mlečnom putu moglo da postoji čeka nekoliko milijardi.

Otkriće je važno za tumačenje toga kako se ovakva nebeska tela formiraju, a pretpostavlja se da su i ove divlje planete jednom imale svoje zvezde. Sve dok se nisu ugasile.

Pročitajte i:  James Webb teleskop ne menja ime

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,