Top50 Glas publike

Naučnici otkrili način da „izvuku“ detalje iz mutnih fotografija

Grupa istraživača sa MIT-a, razvila je tehnologiju za oporavak izgubljenih detalja na video snimcima, koja obezbeđuje da se kreiraju oštre kopije detalja na video zapisu, sa mesta koja su zamućena zbog kretanja subjekta. Njihov algoritam, nazvan „Visual Deprojection Model“ zasnovan je na neuralnim mrežama. Oni su istrenirali tu mrežu tako što su joj davali zadatak da pronalazi delove slike koji su lošeg kvaliteta, kao i kvalitetne snimke iste scene, na osnovu kojih mogu da shvate način kako su nastale mutne fotografije.

PCPress.rs Image

Kada se ovaj model koristi za procesiranje fotografija koje pre toga nisu obrađivane, on ih analizira da shvati na koji način je moglo da dođe do blurovanja. Nakon toga, algoritam sintetizuje nove fotografije koje kombinuju podatke iz oštrih i zamućenijih delova videa.

Tokom testova, naučnici su uspeli da rekreiraju 24 frejma video zapisa, koji su pravilno prikazali zamućene pokrete nogu prolaznika na snimku. Ova tehnologija prvenstveno će se upotrebljavati u medicini, jer naučnici smatraju da će budućim razvojem uspeti da obezbede konverziju 2D fotografija (rendgenskih snimaka) u 3D slike sa više informacija (kao što su CT skenovi). Time bi se obezbedilo smanjenje cene usluge jer je rendgenski snimak daleko jeftini od CT snimka, uz istu količinu korisnih informacija za doktore.

Pročitajte i:  Autonomno vozilo koje se razlikuje od drugih

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,