Naučnici otkrili provaliju ispod glečera na Antarktiku

Naučnici su nedavno primetili ogromnu provaliju ispod Thwaites glečera na Antarktiku, što bi moglo da ukazuje na to da se led topi mnogo brže nego što se pretpostavljalo.

Velika brzina kojom se led topi utiče i na povećanje nivoa okeana i mora, što će najpre ugroziti sve priobalne gradove. Provalija meri skoro 10 kilometara u prečniku, te je duboka oko 300 metara, pa se nakon proračuna došlo do zaključka da to znači gubitak od oko 14 milijardi tona leda. Provalija je otkrivena nakon analize podataka koje su prikupili nemački i italijanski sateliti, te NASA-in program IceBridge, u okviru kojeg letelica koja nadleće glečere podatke prikuplja uz pomoć radara.

Veličina provalije iznenadila je sve koji su učestvovali u studiji, te se ističe da utiče na sve brže propadanja glečera – po skoro 200 metara na godišnjem nivou. Tako kompjuterski programi predviđaju da bi glečer potpuno mogao da nestane u narednih 50 do 100 godina, što je dovoljno da se nivo mora podigne toliko da poplave sve priobalne gradove na svetu.

Pročitajte i:  Crew Dragon letelica uspešno stigla do Internacionalne svemirske stanice

Izvor: NBC

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.