BIZIT 2022

Naučnici podučavaju AI robote da se reprodukuju i evoluiraju

Takozvana evolucionistička robotika postavlja pitanje: zašto se mučiti i kreirati nove i poboljšane mašine kada sadašnji roboti to mogu da učine za vas? Ideja poziva na visokotehnološki darvinizam, u kojem je krajnji cilj istraživača da dizajniraju veštačku inteligenciju i robote koji mogu da analiziraju sopstveni izvorni kod i da se uparuju sa drugima kombinujući svoje delove koda sa kodovima drugih robota kako bi stvorili potomstvo, slično organskom životu.

PCPress.rs Image

Baš kao što se biološki život razvija kako bi popunio ekološke niše, potomci ovih robota bi mogli da budu bolje prilagođeni svom okruženju. Neki istraživački timovi, kako Wired izveštava, su na putu da ovu tehnologiju pretvore u stvarnost. Kompjuterski naučnici na univerzitetu Vrije u Amsterdamu izgradili su pojednostavljeni sistem koji pokazuje kako bi budući roboti mogli da menjaju i kombinuju svoje „genetske“ informacije.

Njihova nedavna istraživanja, objavljena u časopisu Nature Machine Intelligence i koja su uključivala programiranje dva roditeljska robota kako bi kodirali novo „potomstvo“, ustanovila su da rezultujuće potomstvo sadrži mešavinu roditeljskog koda kao i neke module koji su izgleda mutirali ili su se sami stopili. „To vam daje mnogo raznovrsnosti, i daje vam moć da istražite oblasti dizajnerskog prostora u koje inače ne biste zašli“, rekao je David Howard, jedan od naučnika na projektu.

Pročitajte i:  AI ima opasan problem sa pristrasnošću 

Za nekih dvadesetak godina, Howard predviđa da će naučnici moći da masovno proizvode jeftine robote koji će izlaziti iz proizvodnje i pokušavati da izvrše određen zadatak, a onda će „uzgajati“ uspešnije od sebe u novu generaciju robota koji postaju sve bolji u toj određenoj veštini. „Jedna od stvari koja čini prirodnu evoluciju snažnom je ideja da ona zaista može da specijalizuje stvorenje za određeno okruženje“, rekao je Howard za Wired.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,