Naučnici predstavili “nepobedivog” robota-insekta

Tim naučnika iz švajcarske kreirao je insektolikog robota koji ne samo da podseća na bubu, već može i da istrpi udarce i ostane neoštećen.

PCPress.rs Image

Novi robot bi jednog dana mogao da postane deo mehaničkog roja koji bi mogao da obavlja različite zadatke, a velika otpornost bi mogla da omogući i to da se ti zadaci obavljaju u kompleksnim uslovima koje neko živo biće ne bi moglo da izdrži. Informacije o projektu objavljene su u magazinu Science Robotics, te može da se pročita da je robot poneo ime DEAnsect i da se kreće tri santimetara po sekundi zahvaljujući veštačkim mišićima.

Proizvedena su dva tipa – jedan kojim se upravlja preko tankih žica, i drugi koji je autonoman, te teži tek jedan gram – zajedno sa baterijom i ostalim komponentama.

Roboti imaju i mikro-upravljač, te fotodiode koje služe kao oči i mogu da razlikuju crne i bele šablone, zahvaljujući čemu mogu da prate bilo koji putokaz koji je nacrtan na nekoj površini. Roboti mogu da istrpe različite primene sile, pa ostaju neoštećeni čak i nakon što neko pokuša da ih nagazi.

Pročitajte i:  Automatizacija poljoprivrede: Robot "L" i povrće

Izvor: Silicon Republic

Facebook komentari:

Tagovi: , ,