BIZIT 2022

Naučnici primetili “Terminator” cunamije na površini Sunca

Naše Sunce bogato je različitima aktivnostima, a naučnici i danas uče o solarnim ciklusima u okviru kojih se magnetna polja Sunca pokreću, te severni i južni pol zvezde menjaju uloge na svakih 11 godina. Još uvek se malo zna o tome šta je uzrok ovoj dramatičnoj promeni, a čini se da je u vezi sa aktivnošću sunčevih pega. U poslednjim istraživanjima je utvrđeno da promene izazivaju i cunamiji vrele plazme koji divljaju kako na površini, tako i u unutrašnjosti glavne zvezde našeg solarnog sistema.

PCPress.rs Image

Takvi cunamiji se prepoznaju kao „Terminatori“, budući da ukazuju na kraj jednog solarnog ciklusa. Naučnici su nedavno primetili nove događaje ovog tipa, na osnovu čega se predviđa da bi trenutni solarni ciklus trebalo da se završi do sredine 2020. godine. Dokazi o „Terminator“ cunamijima postoje skoro više od 100 godina, ali naučnici sve do sada nisu znali šta prikupljeni podaci znače. Nakon što su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja, te obradili materijale koji su prikupljani decenijama, eksperti su dobili novu sliku o tome kako unutrašnjost Sunca utiče na solarne cikluse.

Pročitajte i:  Neverovatni snimci: Neviđene slike Sunca

Jedna od poslednjih studija potvrđuje da se krajem solarnog ciklusa dešavaju cunamiji, a kada magnetna polja Sunca krenu ka površini i formiraju sunčeve pege. Kada se kreću po površini ova polja prave neku vrstu brane koja zadržava vrelu plazmu, a kada se dva polja susretnu automatski uništavaju jedno drugo, te se oslobađa veliki količina plazme. Talasi plazme, kako procenjuju naučnici, putuju brzinom od 300 metara u sekundi, te dolaze u interakciju sa drugim magnetnim poljima u unutrašnjosti Sunca, pa ih pomeraju ka površini, usled čega i nastaje pojava koju znamo kao „sunčeve pege“.

PCPress.rs Image

Naučnici će svoje teorije moći da provere kada se ovaj solarni ciklus bude završio sledeće godine, da bi nakon toga bolje razumeli dešavanja u unutrašnjosti Sunca, te procese koji utiču na solarne cikluse.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,