Naučnici pronašli sredstvo za dezinfekciju koje je aktivno 90 dana

Istraživači sa Hong Kong univerziteta nauke i tehnologije, uspeli su da naprave dezinfekciono sredstvo koje je u stanju da „deaktivira“ viruse sa tretiranih površina u periodu od čak 90 dana. U pitanju je novi anti-mikrobski premaz koji po isprskanim površinama ubija najveći broj bakterija i virusa (među kojima je i COVID-19).

PCPress.rs Image

Vrhunsko otkriće

Za razliku od tradicionalnih dezinfekcionih sredstava, kao što su alkohol ili druga sredstva zasnovana na tečnostima koja isparavaju posle nekoliko minuta, njegovo dejstvo je izuzetno dugotrajno. To je omogućeno zahvaljujući bazi na kojoj se dezinfekciono sredstvo zasniva. U pitanju je polimer osetljiv na toplotu koji se aktivira svaki put kad neko rukom dodirne tretiranu površinu.

Sredstvo je nazvano MAP-1 i dizajnirano je za upotrebu na različitim površinama, kao što su staklo, metali, plastika, koža i tekstil. Inače, radi se o finalizaciji istraživanja koje traje već 10 godina. Do početka ove godine vršena su klinička testiranja, kada je utvrđeno da ni jedan od sastojaka ovog dezinfekcionog sredstva nije toksičan. Od februara je odobrena upotreba u pojedinim javnim objektima u Hong Kong-u, kao što su škole, tržni centri, sportski objekti…, a zvanično će u maloprodaji biti dostupno od maja ove godine (za sada samo u Hong Kong-u). Očekuje se da će cena biti oko 30 evra za 50 ml sredstva. Za sada nije poznato kada će MAP-1 biti dostupan u drugim državama.

Pročitajte i:  Facebook je uklonio više od 20 miliona postova zbog lažnih informacija o COVID-19

Izvor: Sky News

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,