Top50 Glas publike

Naučnici ruskog nuklearnog centra uhapšeni zbog rudarenja

Naučnici iz jednog od najbolje čuvanih nuklearnih centara u Rusiji uhapšeni su od strane državne policije, jer su, navodno, kompjutere koji su namenjeni za istraživanja koristili za rudarenje kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Naime, prema onome što pišu BBC News i Agence France-Presse, incident se dogodio u Federalnom nukleranom centru u Sarovu, jednom od nekoliko onih koji su potpuno zatvorena za javnost, a koji služe isključivo za nuklearna istraživanja, te su nastali još u vreme Sovjetskog saveza. Ovo mesto ne postoji ni na jednoj mapi Rusije, te se ne očekuje da se u postrojenjima takvog profila dogode bilo kakvi incidenti, a najmanje oni koji su u vezi sa kripto-rudarenjem. Saopšteno je da je rudarenje zaustavljeno na vreme, te da su naučnici predati vlastima da bi protiv njih bio pokrenut krivični postupak. U nekim izveštajima se navodi da su kripto-prestupnici, navodno, koristili super-kompjuter centra kako bi rudarili Bitkoin, budući da rudarenje traži puno energije, koju takav uređaj svakako može da obezbedi.

PCPress.rs Image

Zloupotrebljeni uređaj bio je u offline modu, kako bi bio zaštićen od hakerskih napada, te su naučnici koji su pokušavali da ga povežu na internet kako bi započeli rudarenje alarmirali sigurnosni tim, koji je potom pozvao Rusku federalnu službu. Iz centra poručuju da ovakve aktivnosti nemaju tehnološku budućnost, te da će svaki pokušaj i u buduće biti zaustavljen, te strogo kažnjen.

Pročitajte i:  Prvi američki rudnik Bitcoina na nuklearni pogon otvara se 2023

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,