Naučnici sa MIT-a napravili „još crnju“ crnu boju

Pre nekoliko godina, jedna kompanija je kreirala verziju crne koju su nazvali „najcrnja crna ikada“. Bila je poznata kao Vantablack i mogla se pohvaliti sposobnošću da apsorbuje 99.965% svetlosti. Ako ste mislili da je to neverovatno, ispada da su naučnici sa MIT-a možda slučajno stvorili novu verziju koja je još crnja.

PCPress.rs Image

Naučnici su prvobitno eksperimentirali sa načinima uzgoja ugljeničnih nanocevčica na aluminijumskoj foliji sa koje su skinuli sloj oksida kako bi se poboljšala njihova električna i toplotna svojstva. Međutim, čini se da su tokom toga napravili materijal koji je bio toliko crn da su otkrili da može da apsorbuje 99.995% svetlosti, čineći ga još crnjim od Vantablack-a.

Kako bi pokazali svoje otkriće, uzeli su prirodni žuti dijamant od 16,78 karata i obložili ga materijalom. Trenutno je izložen na umetničkoj izložbi pod nazivom „The Redemption of Vanity“ na New York Stock Exchange, gde umesto da bude sjajan i blistav kao što se može očekivati od dijamanta, rečeno je da izgleda kao jednolična, crna praznina.

Pročitajte i:  Kad mehaničke životinje igraju fudbal

Naučnici veruju da bi ovaj materijal mogao da ima praktične primene, na primer u svrhe korišćenja za optičke roletne da bi se smanjio neželjeni odsjaj kako bi svemirski teleskopi mogli da detektuju orbitiranje oko egzoplaneta. U međuvremenu, Vantablack je takođe našao komercijalnu upotrebu, BMW je nedavno predstavio automobil prekriven ovim materijalom.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,