BIZIT 23

Naučnici su osmislili način kako da očiste svemirski otpad

Neverovatna je količina svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje, tako da su naučnici iz Stanforda i NASA-e napravili prototip robota koji skuplja svemirski otpad, u koji spadaju i ostaci starih satelita i raketa, a koji su ostali nakon svemirskih ekspedicija. Robot je inspirisan gekonom, životinjom koja je jedna od najspretnijih penjača na svetu, i hvata otpad iz svemira na isti način na koji se gekon lepi za zidove.

PCPress.rs Image

Gekon ima veoma neuobičajenu anatomiju: minijaturne dlačice na njegovim stopalima omogućavaju mu blizak kontakt sa površinom objekta – u nano razmerama, što je zapravo ključno. To omogućava atomima u dlačicama da se mešaju sa atomima na površini. Elektroni ovih atoma se zapravo sinhronizuju na takav način da izazivaju privlačnost između molekula. Sila svake dlačice se dodaje, stvarajući snažnu ukupnu privlačnost na celom stopalu.

“Stopala” ili jastučići robotskog hvatača rade na isti način. Dlačice od silikonske gume su petina prečnika ljudske kose sa 20 mikrona (ljudska kosa je približno 100 mikrona u prečniku), takođe su i kraći od širine ljudske kose, sa dužinom 60 mikrona. Robot je takođe dizajniran da isključi lepljivost svog hvatača, baš kao što to može i gušter. Motori iznutra vuku jastučiće u pravcu koji je potreban da bi se uhvatilo. Kada se hvataljka približi površini, motori zategnu „tetive“ unutar robota, što dovodi do toga da se dlačice podignu zajedno u pravom smeru kako bi se zalepile. Onda kada robot treba da pusti, motori otpuštaju „tetive“, pomerajući jastučiće u suprotnom smeru za lako otpuštanje.

Pročitajte i:  Humanoidni robot može upravljati avionom samo čitanjem priručnika

Ovakav robot značajno bi olakšao skupljanje i premeštanje svemirskog otpada, pomažući da očisti zemljinu orbitu i učini je mnogo bezbednijom za naredne svemirske ekspedicije. Robot je napravljen da radi u stanju nulte gravitacije. Svemirski otpad je takođe i opasan, pa s vremena na vreme, Međunarodna svemirska stanica mora da promeni svoju poziciju u orbiti kako bi izbegla sudare sa otpadom, jer leteći delovi svemirskog otpada mogu da oštete opremu. Sa Zemlje je detektovano 18 hiljada delova svemirskog otpada, na svu sreću ovaj svemirski hvatač može da pomogne da se očisti otpad.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,