N Central domination

Ne možete da koristite ruke? Stiže pomoć u vidu MyMove narukvice

Narukvica omogućava ljudima koji ne mogu da koriste svoje ruke da upravljaju bilo kojim telefonom, laptopom ili tabletom.

PCPress.rs Image

Gadžet tipa sat, zamenjuje prevlačenje prstom i klik kompjuterskim mišem

Оnа prevodi pokrete korisnika u komande za bilo koji upareni Bluetooth uređaj, zamenjujući prevlačenje prsta na ekranu osetljivom na dodir, dodir na tastaturi i klik miša. Pokretom zgloba, korisnici sa cerebralnom paralizom mogu prvi put digitalno da nacrtaju sliku. Povređeni veterani mogu da kucaju mejlove i tekstualne poruke, igraju igrice i edituju fotografije. Gedžet koji podseća na sat im daje potpuno savladavanje bilo kojeg uređaja koji koriste, omogućavajući im da kontrolišu svaku funkciju na ekranu. Čak i ako osoba ima drhtavicu, uređaj će prikazati kursor koji se glatko kreće na ekranu. Može se nositi na zglobu, nadlaktici ili natkolenici – gde god se korisnik kreće – i prilagođava se bilo kom obliku kretanja nakon samo 10 minuta kalibracije. Pored svakodnevne upotrebe, uređaj od 990 dolara, MyMove, rehabilituje amputirane osobe sa fantomskim bolovima i pomaže osobama sa invaliditetom da se zaposle. Kompanija koja stoji iza uređaja, 6Degrees sa sedištem u Tel Avivu, ima za cilj da omogući osobama sa invaliditetom potpun pristup tehnologiji. „Naša vizija je da omogućimo svima da kontrolišu pametne uređaje ili digitalni svet koristeći svoje postojeće kretanje i svoje postojeće sposobnosti“, kaže Miri Berger, izvršni direktor i suosnivač. MyMove kontinuirano prikuplja podatke i prilagođava se jedinstvenim pokretima svakog korisnika.

Postoji mnogo inkluzivnih tehnologija za osobe sa invaliditetom. Mnogi služe korisnicima koji se uopšte ne kreću, kao što su uređaji koji prate pokrete očiju ili reaguju na komande mozga. „Ne tražimo od vas da instalirate uređaj jer je sva kalibracija u hardveru“, kaže Berger za NoCamels. „Po tome smo različiti – radimo to u realnom vremenu, i to na način koji je personalizovan za korisnika.“ Berger je upoznala svog sadašnjeg muža Arije Kaca (suosnivača i tehničkog direktora) ubrzo nakon što je ranjen tokom služenja vojnog roka u IDF-u kao padobranac. Tokom njegove fizičke rehabilitacije primetila je kako ljudima sa povređenim udovima nedostaje nezavisnost. Ponovo se susrela sa problemom tokom studija na Prat institutu u Njujorku, gde njen učitelj, koji je imao aputaciju ruke, nije mogao da koristi svoju protetičku ruku sa svojim računarom kada predaje kompjutersko modeliranje.

„Želeli smo da pomognemo ljudima koji su izgubili svoje fine motoričke veštine da povrate svoju nezavisnost“, kaže ona za NoCamels. Kompanija je dobila ime po fizičkom terminu „šest stepeni slobode“ koji se odnosi na slobodu kretanja krutog tela u trodimenzionalnom prostoru. „Želimo da ponudimo više od digitalne nezavisnosti i da radimo na ekonomskoj nezavisnosti za osobe sa invaliditetom“, kaže Berger. 6Degrees sprovodi pilot projekat sa Medicinskim centrom Sheba, u Ramat Ganu, u Izraelu, da kombinuje svoju tehnologiju sa opremom za virtuelnu realnost (VR) za ljude koji doživljavaju fantomski bol u udovima nakon amputacije. Razvijena je fudbalska utakmica kao terapija koju pacijenti igraju sa dva virtuelna uda kako bi smanjili svoj fantomski bol, kao alternativu trenutnom tretmanu, terapiji ogledalom. „Vaše telo ne zna da ste izgubili nogu. Stalno vam šalje signale da aktivirate ud, na primer da pomerate nožne prste“, kaže Berger. Fantomski bolovi potiču iz kičmene moždine i mozga, a stručnjaci veruju da se javljaju zato što nedostatak inputa iz udova koji nedostaju, pokreće najosnovniju poruku tela da nešto nije u redu: bol.

6Degrees je takođe nedavno sklopio partnerstvo sa opštinom Tel Aviv kako bi pomogao osobama sa invaliditetom da se vrate na posao. Želi da pokaže kako uređaji kao što je MyMove koriste zaposlenima i preduzećima. Kompanija planira da proširi svoja istraživanja rehabilitacijom fantomskih bolova u SAD i da širi svoje proizvode u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Nocamels

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.