TrendMicro

Nedeljni pregled kriptovaluta – četvrta nedelja septembra 2018.

Bitcoin će uskoro napuniti 10 godina, ali po mnogim prognozama neće slavno ući u svoju godišnjicu. Prošla godina je bila veoma uspešna za kriptovalutu, koja je započela svoj put 2008. godine. Cena kriptovalute je porasla 1,375% u 2017. godini, pošto su poznate ličnosti i finansijeri postali zainteresovani za bitcoin. Međutim, bitcoin i druge kriptovalute su ove godine pale u sunovrat koji se nastavio u trećem kvartalu. Cena bitcoina je pala za 60% u odnosu na prošlogodišnji rekord, prema podacima CoinDesk-a. Mali rast prošle nedelje značio je povećanje bitcoina za 4% u ovom kvartalu. Bitcoin, koji je počeo sedmicu u ponedeljak 24. septembra sa 6.661,9 dolara, u utorak je beležio pad i otvorio vrednošću od 6.552,3 dolara. U sredu je nastavio pad i bitcoin je otvorio berzu sa 6.438,4 dolara, dok je u četvrtak zabeležio neznatan rast te je otvorio vrednošću od 6.450,6 dolaraU petak je nastavio rast i otvorio vrednošću od 6.471,6 dolara. Danas bitcoin započinje novu nedelju i njegova vrednost na otvaranju iznosi 6.589,3 dolara.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pao ispod 20.000 dolara

PCPress.rs Image

Ostatak kripto-tržišta je prošao gore: ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta pala je za oko 13% u ovom kvartalu, sa 255 milijardi dolara na 221 milijardi dolara, prema podacima CoinMarketCap-a. Ono što je još više zabrinjavajuće, je činjenica da su najveće kriptovalute koje su doboro pozicionirane najviše pale. Ether, izvorni token za Ethereum mrežu i druga najveća kriptovaluta nakon bitcoina, pao je za 51%, prema podacima CoinDesk-a. Bitcoin Cash i EOS su pali za 28%. Pogled na cenu ethereuma tokom prošle sedmice ukazuje na to da je valuta počela sa 238,30 dolara, a u utorak je otvorila vrednošću od 230,14 dolaraEthereum je u sredu zabeležio pad i otvorio sa 212,97 dolara, dok je u četvrtak  otvorio sa 214,37 dolara, da bi u petak ostao na istoj poziciji i otvorio berzu sa 214,05 dolaraDanas ethereum započinje novu nedelju i iznosi 232,43 dolara.

PCPress.rs Image
Izvor: cex.io

U poslednje vreme bitcoinu je bilo teško da privuče nove kupce ili čak zadrži stare kupce koji se osećaju izmoreno. Prijavljenih dnevnih transakcija u trećem kvartalu u proseku je bilo 217.000, prema podacima sa Blockchain.info, znatno ispod 319.000 dnevnog proseka prošlogodišnjeg frenetičnog četvrtog kvartala. Regulatorni nadzor ne pomaže: Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je u avgustu odbila devet različitih predloga za bitcoin ETF-ove. To je bilo posle odbijanja bitcoin ETF-a po drugi put koji su predložili preduzetnici Cameron i Tiler Winklevoss. Dobijanje saglasnosti za bitkoin ETF moglo bi značajno da pomogne kripto-tržištu da privuče maloprodajne investitore, ali SEC konstantno zaključuje da na tržištima kriptovaluta nema dovoljno transparentnosti kako bi se obezbedilo da se cenama ne manipuliše. U sveobuhvatnom izveštaju Kancelarije državnog tužioca u Njujorku u septembru bilo je nekih od ovih zabrinutosti. Utvrđeno je da mnoge menjačnice nemaju osnovnu zaštitu potrošača, ostavljajući investitore podložne manipulatorima. Takođe, ilustrujući trend opadanja tržišta za inicijalne ponude kovanica, koje omogućavaju investitorima da kupe digitalne tokene nalik bitcoinu koji se odnose na proizvod ili uslugu koju kripto-kompanija planira da razvije ili ponudi u budućnosti. Na tržištu ICO-a je ove godine uloženo 12 milijardi dolara kapitala, prema podacima istraživačkih kompanija Diar i TokenData, što je dvostruko više od ukupnog broja za celu 2017. godinu. Međutim, kompanije su izračunale da 70% tih projekata trenutno vredi manje od onoga koliko su vredeli kada su završili sa ICO. Samo 17 startapa završilo je ICO u avgustu, manje nego u bilo kom mesecu prošle godine, piše WSJ.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,