BIZIT 2022

Neke velike Android aplikacije još uvek šalju podatke Facebook-u

Android aplikacije kompanija kao što su Yelp i Duolingo podatke korisnika koji bi mogli da se iskoriste za identifikaciju odmah po logovanju šalju kompaniji Facebook. Do razmene podataka dolazi čak iako korisnici nisu istovremeno ulogovani na Facebook, pa čak i kada nemaju naloge na ovoj društvenoj platformi.

PCPress.rs Image

Nije do kraja poznato koji se sve podaci šalju, ali izveštaju ukazuju da se radi o informacijama koje otkrivaju identitet, što omogućava praćenje korisničkih aktivnosti, te ponašanja u okviru različitih servisa. Podaci se šalju bez znanja i pristanka korisnika, a eksperti ističu da je dovoljno da se prosledi informacija o tome kada je neki korisnik otvorio određenu aplikaciju, pa da njegova bezbednost bude ugrožena. Iako izgleda kao da se radi o perifernim informacijama koje ne otkrivaju mnogo, to nije tačno budući da se podaci šalju uz Google ID koji se koristi prilikom prikazivanja reklama, te na osnovu toga može da se izgradi fina slika o interesima, identitetima i svakodnevnim navikama korisnika.

https://twitter.com/privacyint/status/1103080266707419136

Facebook je tokom prošle godine već pretrpeo nekoliko bezbednosnih skandala, nakon kojih su otkriveni manje poznati detalji o tome na koje se sve načine krši privatnost korisnika. Tako se sada vodi više računa o tome da se ne krše zakoni, ali, kako tvrde eksperti, na potpuno pogrešan način, budući da Facebook svu odgovornost premešta na aplikacije koje prikupljaju podatke, te je na njima da učine da sve bude sprovedeno po zakonu. Na ovaj način velika društvena platforma ostaje skoro nedodirljiva, što je još jedan razlog da se razmisli o bezbednosti i budućnosti baratanja podacima.

Pročitajte i:  Osam razloga da napustite Chrome i pređete na Firefox

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,