Top50 Glas publike

Neko je pokušao da upotrebi AirTag da prati policijski automobil u Japanu

Čini se da najneinteligentniji kriminalci na svetu ne dolaze samo iz Sjedinjenih Država. Nedavni izveštaj naglašava kako je još nepoznati progonitelj u Japanu imao smelosti da pokuša da uđe u trag policijskom automobilu pomoću AirTag-a.

PCPress.rs Image

Iako je popularnost Apple-ovih AirTag-ova dovela do ne malog broja priča o ne previše pametnim ljudima koji ih zloupotrebljavaju u kriminalne svrhe, ovo je prvi put da čujemo da je neko dovoljno glup da pokuša da koristi AirTag da pokuša i pratiti policiju.  Prema japanskom listu Sora News 24, neko ko očigledno malo zna o automobilima i o policiji, pronašao je AirTag postavljen na neobeleženo vozilo japanske policije.

Kada se vratio u svoje vozilo, detektiv iz policije prefekture Aichi u Toyota City primetio je crnu plastičnu kutiju pričvršćenu za prigušivač automobila. Kada ga je otvorio, unutra je otkrio AirTag. On ga je, naravno, uklonio i obavestio ostale oficire divizije da budu u pripravnosti i detaljno provere svoja vozila pre nego što ih iznesu. Nisu pronađeni drugi AirTags, međutim, policija još uvek nije uspela da utvrdi ko je podmetnuo onaj pronađen na neobeleženo vozilo. Auto je bio na parkingu za posetioce kada je AirTag pronađen, tako da uhodiocu ne bi bio potreban nikakav poseban nivo pristupa da postavi oznaku.

Takođe je teško utvrditi ko je to mogao da uradi jer bi skoro svaki kriminalac u toj oblasti imao razloga da želi da zna gde se nalazi detektivsko policijsko vozilo u bilo kom trenutku. Međutim, čini se da amaterski način na koji je postavljen  isključuje profesionalnog kriminalca; možda ga je neko podmetnuo samo iz zezanja ili iz šale.

Ipak, policija ozbiljno shvata stvar i ne isključuje mogućnost da je to delo organizovane kriminalne grupe. Pošto svi AirTagovi imaju serijski broj koji je registrovan na Apple ID koji se koristi za njihovo aktiviranje, policiji ne bi trebalo dugo da prati ovu oznaku nazad do njenog vlasnika. Apple je jasan da će sarađivati sa svim odgovarajućim zahtevima za sprovođenje zakona da identifikuje Apple ID povezan sa AirTagom.

Kao što je jedan komentator Sora News 24 istakao, AirTags je takođe veoma teško kupiti u Japanu, pa čak i ako se kriminalac krio iza odbačenog iPhone-a i Apple ID-a, policiji ne bi trebalo biti teško da ih prati istorija kupovine.

S obzirom na to da postoji mnogo drugih dostupnih uređaja za praćenje koji su podmukliji i praktično im se ne može ući u trag, malo je verovatno da bi bilo koji profesionalni kriminalac pribegao upotrebi jednog od Apple-ovih AirTag-a da uradi nešto tako rizično kao što je praćenje policijskog automobila.

Izvor: idropnews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,