Top50 Glas publike

Nekretnine u Grčkoj i dalje popularne

Najveći kupci grčkih nekretnina su rusi i kinezi, međutim postoji velika zainteresovanost i među srpskim kupcima. Prema pisanju analitičke kuće, Bloomberg, interes kineskih kupaca u trećem tromesečju skočio je 159 odsto na godišnjem nivou, a glavni razlog, prema mišljenju analitičara, je program dobijanja boravišne dozvole koja omogućava slobodno kretanje unutar Evropske unije u zamenu za investicije.

PCPress.rs Image

Naime, Grčka je od 2013. dodelila 2.053 takvih dozvola, a 43 odsto njih dobili su kineski investitori, dok su ruski kupci na drugom mestu sa 19 odsto. Međutim, režim boravka srpskih državljana i dalje predstavlja problem. Dozvoljen je boravak u dužini od šest meseci godišnje ali ne u kontinuitetu, već u razmacima od minimum tri meseca, čak i ako se poseduje nekretnina.

Još jedan od razloga je i niska cena, pa je tako prosečna cena kvadratnog metra u Grčkoj 2.846 evra, dok su 2015. godine bile još i niže. To ih čini povoljnim u odnosu na ostatak Evrope, pa čak i od nekretnina u Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Uzrok ovome je finansijska kriza koja je pogodila Grčku i oborila cene. U odnosu na prošlu godinu cene stanova su veće 30 odsto, a u poređenju sa 2015. godinom skuplje su 50 odsto. To je još jedan od razloga velikog interesovanja jer mnogi srpski kupci, koji su pre dve godine kupovali nekretnine, sada ih prodaju ili iznajmljuju turistima zbog mogućnosti dobre zarade.

Pročitajte i:  Apple o proizvodnji iPad-a u Indiji

Izvor: Bloomberg, Novosti

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,