ASUS Zenbook

Nema nedodirljivih ni među najvećim kompanijama na svetu

Južnokorejski sud je danas osudio potpredsednika Samsung grupe Jay Y. Lee-ja na pet godina zatvora zbog podmićivanja vlade kako bi njegova kompanija bila u prednosti nad konkurencijom.

PCPress.rs Image

Na ovaj način Južna Koreja želi da pošalje jasnu poruku da nema nedodirljivih, čak i ako ste jedan od najmoćnijih ljudi na svetu.

Kako prenose lokalne agencije, potpredsednik Samsung-a, Lee je osuđen zbog plaćanja mita prijatelju bivše predsednice Južne Koreje, Park Geun-hye, kao i zbog sakrivanja imovine u inostranstvu i krivokletstva. Očekuje se žalba osuđenog, a njegovi advokati su sigurni da će presuda biti promenjena. Lee je u pritvoru još od februara meseca, a suđenje je okončano danas.

Očekivano, akcije Samsung grupe su doživele blagi pad, pa je tako Samsung C&T doživeo pad od 1,48%, a Samsung Electronics od 1,05%.

Reakcija kompanije Samsung je rasformiranje kancelarije za korporativnu strategiju koja je učestvovala u glavnim odlukama konglomerata. Glavni direktori kompanije, uključujući potpredsednika Choi Gee-sung i predsednika Chang Choong-ki su takođe podneli ostavke.PCPress.rs Image

Lee-jev otac, Lee Kun-hee, je dobio trogodišnju kaznu zbog pronevere i izbegavanja poreza, ali je godinu dana kasnije pomilovan. U sličnoj situaciji je bio nekadašnji predsednik Daewoo grupe, Kim Woo-jung, koji je zbog finansijskih zločina 2006. godine osuđen na 10 godina, ali je pomilovan 2007. godine.

Pročitajte i:  Samsung napravio novi G5 monitor, ali bez zakrivljenosti

Izgleda da je Južna Koreja htela da stane na put uticajnim ljudima koji ne rade po slovu zakona, te da je potpredsednik Samsung-a pravi primer toga kako će stvari funkcionisati u budućnosti.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,