Nema nedodirljivih ni među najvećim kompanijama na svetu

Južnokorejski sud je danas osudio potpredsednika Samsung grupe Jay Y. Lee-ja na pet godina zatvora zbog podmićivanja vlade kako bi njegova kompanija bila u prednosti nad konkurencijom.

PCPress.rs Image

Na ovaj način Južna Koreja želi da pošalje jasnu poruku da nema nedodirljivih, čak i ako ste jedan od najmoćnijih ljudi na svetu.

Kako prenose lokalne agencije, potpredsednik Samsung-a, Lee je osuđen zbog plaćanja mita prijatelju bivše predsednice Južne Koreje, Park Geun-hye, kao i zbog sakrivanja imovine u inostranstvu i krivokletstva. Očekuje se žalba osuđenog, a njegovi advokati su sigurni da će presuda biti promenjena. Lee je u pritvoru još od februara meseca, a suđenje je okončano danas.

Očekivano, akcije Samsung grupe su doživele blagi pad, pa je tako Samsung C&T doživeo pad od 1,48%, a Samsung Electronics od 1,05%.

Reakcija kompanije Samsung je rasformiranje kancelarije za korporativnu strategiju koja je učestvovala u glavnim odlukama konglomerata. Glavni direktori kompanije, uključujući potpredsednika Choi Gee-sung i predsednika Chang Choong-ki su takođe podneli ostavke.PCPress.rs Image

Lee-jev otac, Lee Kun-hee, je dobio trogodišnju kaznu zbog pronevere i izbegavanja poreza, ali je godinu dana kasnije pomilovan. U sličnoj situaciji je bio nekadašnji predsednik Daewoo grupe, Kim Woo-jung, koji je zbog finansijskih zločina 2006. godine osuđen na 10 godina, ali je pomilovan 2007. godine.

Pročitajte i:  Digitalni ključevi automobila uskoro dostupni

Izgleda da je Južna Koreja htela da stane na put uticajnim ljudima koji ne rade po slovu zakona, te da je potpredsednik Samsung-a pravi primer toga kako će stvari funkcionisati u budućnosti.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,