ePlaneta

Nemačka spremna na trgovinske ustupke prema SAD-u

Nemačka je spremna da ponudi ustupke SAD-u da bi sprečila predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na evropski čelik i aluminijum, otkrivajući da ne deli isti stav s Francuskom o tome kako da se izbegne trgovinski rat, piše agencija Bloomberg.

PCPress.rs Image

Nemačka vrši pritisak u okviru Evropske unije da se smanje tarife na uvoznu robu iz SAD, uključujući i carine na automobile, i da pokušaju da postignu sporazum s Vašingtonom, navodi njujorška agencija, pozivajući se na jednog državnog zvaničnika, ne otkrivajući njegov identitet. Takav pristup, koji štiti nemačku industriju usmerenu na izvoz, rizikuje da izazove udaljavanje drugih zemalja EU od Nemačke, među kojima je i Francuska, koja, prema rečima predstavnika francuske vlade, ne želi da blok učini bilo kakav ustupak.

„Nešto malo više od četiri sedmice preostalo je do isteka privremenog američkog moratorijuma na primenu tarifa za čelik i aluminijum na Brisel, a EU još uvek pokušava da premosti međusobna razmimoilaženja i utvrdi zajednički pristup prema Trampu. Na kocki je potencijalni poremećaj odnosa, uključujući i trgovinsku razmenu između EU i SAD koja je u 2016. godini iznosila oko 640 milijardi dolara“, dodaje Bloomberg.

Pročitajte i:  Vazdušne i svemirske snage testiraju rakete 

Nemačka se zalaže za bilo kakav sporazum EU koji bi obuhvatio nove tarife na niz američkih proizvoda – od automobila, preko mašina, do prehrambene i farmaceutske robe.Taj stav ne deli Francuska, koja želi da u fokusu bude pritisak na Kinu, povodom pitanja kao što su subvencije i prekomerni kapaciteti u čelicnoj industriji, rekao je drugi zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman pošto je izneo detalje o unutrašnjoj strategiji. Vlada kancelarke Angele Merkel već sprovodi anketu u nemačkoj automobilskoj industriji o tome da li bi podržali 10-procentno smanjenje carine EU na američke automobile kako bi se izbegao trgovinski spor, objavio je list Zidojče Cajtung. Proizvođači automobila su, prema navodima lista, pozitivno reagovali na tu ideju.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,