BIZIT 2022

Nemačka testira električni autoput za kamione

Nemačka se pridružuje državama koje planiraju da transport robe učine ekološki prihvatljivijim. Ona je započela sa testiranjem električnog sistema za kamione u realnim uslovima (na putevima Nemačke), koji će se kretati „električnim autoputem“. Sistem je nazvan eHighway i proteže se na razdaljini od pet kilometara na autoputu između Frankfurta i Darmštata. Raniji testovi ovog sistema sprovođeni su na zatvorenim deonicama, na nekadašnjim vojnim aerodromima i pokazali su da sa strane bezbednosti i pouzdanosti može da se pređe na novu fazu.

PCPress.rs Image

eHighway obezbeđuje da hibridni dizel-električni kamioni dobijaju električnu energiju na ovoj deonici, dok se kreću na svojim svakodnevnim rutama. Sistem je osmišljen na sličan način kao tramvajski (ili trolejbuski), sa električnim kablovima postavljenim iznad puta, dok se kontakt ostvaruje na isti način kao kod tramvaja.

Naravno, od ovog sistema se ne očekuje da će u narednom periodu promeniti mnogo toga. Trenutno postoji samo pet kamiona koji su opremljeni za upotrebu ovog sistema, tako da njegova opterećenost nije velika. Uostalom, tu deonicu dnevno pređe oko 135.000 vozila, od čega oko 10 odsto čine teški kamioni. Ali, ako se tokom vremena pokaže kao stabilan i kao pouzdan, Nemačka planira da proširi njegovu primenu, kao i da opremi mnogo veći broj kamiona za njegovu upotrebu.

Pročitajte i:  Ford otpušta četvrtinu radnika da bi obezbedio više novca za proizvodnju električnih vozila

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,