Nemačka u borbi protiv govora mržnje na Internetu

Nemačko zakonodavstvo započelo je aktivnu borbu protiv govora mržnje na društvenim mrežama, a cilj je da se dođe do toga da se problematični postovi ukljanjaju u roku od 24 sata, ili sedam dana ako se radi o sadržajima koje nije lako odrediti kao govor mržnje. Oni koji ne budu poštovali ovaj zakon rizikovaće kaznu do 50 miliona evra, a počeće da se primenjuje od početka 2018. godine.

PCPress.rs Image

Nemačka je ovaj zakon predložila u aprilu pod naslovom Network Enforcement Act, a Facebook je odgovorio tvrdnjom da će sajtovi jednostavno uklanjati problematične sadržaje kako bi izbegli kaznu, što će dovesti do toga da komplikovane pravne odluke umesto nadležnih organa počnu da donose privatne kompanije. Uprkos tome zakon je ipak stupio na snagu.

Važno je da se naglasi da se Nemačka ozbiljno bori protiv govora mržnje, te je početkom 2017. godine izvršen pretres 36 domaćinstava u kojima žive korisnici društvenih mreža koji su na svojim profilima delili govor mržnje, a onima koji su potom optuženi za rasnu diskriminaciju zaprećeno je kaznom do pet godina zatvora.

Pročitajte i:  End-to-end enkripcija stiže na Facebook Messenger

Ovaj zakon je primenjiv za svaki sajt čije se funkcionisanje poklapa sa zakonskom definicijom društvene mreže, a u okviru Evropske unije je nedavno donesen sličan zakon po kojem će društvene mreže biti kažnjavane ako na vreme ne budu uklanjale govor mržnje.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,