TrendMicro

Nepoverenje između javnog i privatnog sektora je kočnica razvoja

Neadekvatna regulativa i međusobno nepoverenje ključne su prepreke za razvoj dijaloga javnog i privatnog sektora u Srbiji, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Gotovo 70 odsto privrednika smatra da državni organi nisu dovoljno otvoreni za saradnju na sprovođenju reformi, dok 60 odsto službenika tvrdi da privreda nije zainteresovana za učešće u kreiranju propisa.

PCPress.rs Image
„Privreda nije uverena da država može da zaštiti javni interes i stvori bolje uslove za život, dok država nije ubeđena da kompanije mogu da deluju za opšte dobro zajednice u kojoj posluju. Najveće nepoverenje vlada prema organizacijama civilnog društva i država se nameće kao zaštitnik građana, iako te organizacije čine upravo građani koji udruživanjem žele da ostvare svoja prava”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, pokrenut je Projekat javno-privatnog dijaloga, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike Vlade Srbije (RSJP). NALED i RSJP će tokom tri godine odabrati šest poslovnih asocijacija i organizacija civilnog društva (po dve godišnje) sa najboljim reformskim idejama, identifikovati ko su njihovi sagovornici u javnoj upravi i među drugim zainteresovanim stranama i sve ih okupiti u tematske grupe. Ove grupe proći će kroz intenzivni trening program i zajedno raditi na realizaciji konkretne reforme.

Pročitajte i:  LinkedIn je eksperiment

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,