TrendMicro

Nepoželjne poruke: Proverite da li se sa vaše mejl adrese širi malver

Emotet se na listi najopasnijih malvera našao još početkom 2019. godine, a širio se preko mejlova koji su sadržali dokumente sa malicioznim linkovima.

PCPress.rs Image

Nakon tišine od skoro četiri meseca ova maliciozna mreža je ponovo oživela, te je 16. septembra započela nove spam mejl kampanje. Mejlovi su sadržali maliciozne fajlove, te linkove koji vode do sajtova sa kojih se preuzima malver. Kampanja se tom prilikom fokusirala na Poljsku i Nemačku, a oni koji su preuzimali zaražene fajlove, te kliktali na sumnjive linkove, na svoje uređaje su dopremali Emotet malver. Zaraženi računari su se priključivali mreži botova, budući da se malver ponaša i kao downloader, pa žrtve preko Emotet-a preuzimaju i druge maliciozne fajlove.

Malver i spam su odavno postali uobičajena stvar na internetu, pa se većina korisnika trudi da izbegava sumnjive online lokacije. To nije uvek lako, posebno kada su u pitanju kompleksni problemi kao  Emotet. Mnogi problemi se šire preko spam mejlova, a žrtve najčešće ne znaju da su postale deo problema. Dovoljan je samo jedan spam mejl, pa da se neki malver raširi kao požar.

Pročitajte i:  SharkBot: Malver vreba iz Google prodavnice

PCPress.rs Image

Način na koji se Emotet širi je vrlo efikasan, te se radi o jednom od najvećih problema u poslednjih nekoliko godina. Oni koji su zabrinuti da bi mogli da budu deo mreže botova mogu da posete haveIbeenEMOTET, te provere da li je njihova mejl adresa deo maliciozne kampanje. Dovoljno je da se u predviđeno polje unese adresa, nakon čega se proverava da li se nalazi u Emotet bazi podataka. Ukoliko korisnik dobije pozitivan rezultat preporučuje se da odmah skenira računar, ali se ističe da je moguće da je malver uticao i na antivirus program.

Izvor: Komando

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,