Nepristojni roboti mogu da povrede ljudska osećanja

Ne samo da roboti mogu da pobede ljudske igrače u video-igrama, već mogu i da ih dekoncentrišu, te im povrede osećanja tokom takmičenja.

PCPress.rs Image

Nova studija koju su sproveli eksperti sa Carnegie Mellon univerziteta imala je neobičnog, ali odgovarajućeg saučesnika – humanoidnog robota pod imenom Pepper, koji je programiran tako da dobacuje drugim igračima tokom igranja video igara. Iako su u pitanju bile relativno bezazlene opaske, robot je ipak uspeo da dopre do onih kojima se obraćao, što je negativno uticalo na njihovu sposobnost da se koncentrišu na igru.

Tokom studije se sa robotom „obračunalo“40 igrača u 35 rundi igre “Guards and Treasures,” te ih je robot ponekad ohrabrivao, a ponekad komentarisao njihovu igru rečenicama poput „Moram da primetim da si užasan igrač.“ Tokom studije je zaključeno da su igrači imali bolje rezultate dok ih je robot podržavao, i, naravno, slabije kada su komentari bili negativni. Saznanje da robotski komentari mogu da utiču na ljudsko samopouzdanje dragoceno je za dalji razvoj veštačke inteligencije, ali i društva uopšte, budući da se još jednom pokazalo da je podrška od vitalnog značaja za napredak svakog pojedinca.

Pročitajte i:  Prvi put: Kad botovi snimaju horor film

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,