Top50 Glas publike

Nestašica prouzrokovana korona virusom

Šta mislite, koji proizvod je iskusio veliku potražnju zbog COVID-19 pandemije, a da to nisu ni respiratori, ni maske, ni rukavice, pa ni toalet papir? Odgovor je možda neočekivan, ali i sasvim logičan. U pitanju su web kamere.

PCPress.rs Image

Nestašica web kamera

Naime, u doba kada se gotovo kompletno poslovanje preselilo u tzv. home-office, kada smo prinudno izolovani od rodbine i prijatelja, pojavila se pojačana potreba za komunikaciju video putem. Deo tereta na sebe su preuzeli mobilni telefoni, ali korisnicima računara su za to neophodne web kamere. Naravno, skoro svi prenosni računari imaju ugrađene kamere, ali one su obično znatno lošijeg kvaliteta od eksternih, a postoji i značajan broj korisnika desktop računara kojima je svakako za tu namenu potrebna posebna kamera.

Logitech, kao najveći proizvođač web kamera na svetu, rasprodao je sve svoje zalihe. Na Amazon-u i drugim online prodavnicama pored web kamera većine proizvođača stoji napomena „out of stock“. Modelima kojih još ima u prodaji cena ubrzano raste. Na primer, na eBay-u se nude polovne web kamere po cenama koje idu čak i do 420 dolara, što je više negod duplo od doskorašnje cene najskuplje (nove) Logitech kamere, Brio (199 dolara).

Pročitajte i:  Uskoro će u prodaji ponovo biti dovoljno Raspberry Pi računara

Ovo je još jedan primer koliko je tržište globalizovano i kako poremećaj u jednom segmentu može da se potpuno neočekivano odrazi na neko naizgled nepovezano tržište

Izvor: USA Today

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,