Top50 Glas publike

Netbook nove generacije

Ako ste (poput mene) uživali u netbook eri, Asus Transformer Book T100 je pravi izbor za vas.

01_T100Najveća zamerka Windows Phone OS‑u je nedostatak aplikacija koji je još vidljiv, iako se Microsoft trudi da motiviše programere. Stari dobri Windows ne pati od ove boljke, pa svaki mobilni uređaj s „klasičnim“ Windows‑om pozdravljaju svi koji su navikli na obilje Windows rešenja, pogotovo poslovnih.

Simpatična tamnosiva spravica je gotovo u milimetar (i gram) slična Eee PC seriji netbook‑a, uz bitnu stavku da može da se rastavi na ekran u kome se nalazi sva pamet uređaja i koji tako (p)ostaje Windows tablet. Ekran je osetljiv na dodir, pa tako demonstrira punu kooperativnost Modern UI interfejsa. Obradovaće vas i činjenica da je ekran izrađen u IPS tehnologiji, dakle ima veoma dobar prikaz, a u odnosu na netbook povećana je i rezolucija. Iako su se neke kolege žalile što ekran nije Full HD rezolucije, smatramo da je 1366×768 sasvim dovoljno za dijagonalu od 10,1“ i da bi povećanje na Full HD samo otežalo rad u desktop režimu. Možda će i desktop režim moći da se prilagodi većim rezolucijama na manjem ekranu (zapravo već može), ali navika je navika – uostalom, postojanje klasičnog Windows desktop‑a i mogućnost instalacije uobičajenih Windows aplikacija su najveći razlog zbog koga biste se opredelili za ovaj koncept. Čak i u „tablet modu“ može se obaviti dosta toga  ekranskom tastaturom.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

Na tabletu su u osnovni tasteri i priključci. Pored onog za uključivanje, tu je kontrola jačine zvuka i Windows taster, a od priljučaka, tu su micro HDMI i micro USB preko koga se uređaj napaja i puni baterija. Ulaganje tableta u dock je sasvim jednostavno i dodatni uređaji se prijavljuju trenutno. Pored tastature i touchpad‑a, tu je i standardni USB 3.0 port koji ćete verovatno upotrebiti za dodatni disk. Napominjemo da osnovna verzija ima svega 32 GB eMMC memorije (neka vrsta SS-a), ali nam se čini da je ipak bolje nategnuti budžet za 64 GB verziju (razlika u ceni je svega 4.500 dinara). Postoji i verzija dock‑a u koji je ugrađen klasični hard‑disk od 500 GB, što je takođe primamljiva varijanta, jer čak i s takvim dock‑sistemom masa uređaja iznosi svega 1,25 kg.

Radna memorija je 2 GB od čega integrisana Intel HD grafika angažuje jedan deo, pa je korisniku na raspolaganju oko 1,86 GB. Asus se zato opredelio za malo (memorijski) štedljiviju 32‑bitnu verziju Windows‑a, a sve skupa deluje kao skladna celina koja radi s vrlo pristojnim odzivom – naravno, ako ne preterujete s brojem istovremeno otvorenih programa. Za to je dosta zaslužan novi Intel Bay Trail procesor s četiri (prava) jezgra, koji na 1,33 GHz može da obavi dosta istovremenih zadataka. Utisak da sedite za „pravim“ računarom pojačava ugrađena HD kamera, mikrofon i solidni Sonic Master zvučnici. Sve u svemu, Transformer Book T100 kada je dokovan daje utisak ozbiljnog računara u smanjenom izdanju što je, pretpostavljamo, bila i namera proizvođača. Lepo je i što uz njega dobijate kompletan Office 2013, doduše u Home and Student verziji koja nema Outlook.

Pročitajte i:  ASUS predstavio mnoštvo noviteta na CES sajmu

Ono što će vam možda nedostajati iz „novog sveta“ je manjak mobilnih senzora. Tablet ima detektor orijentacije, ali nema NFC‑a, GPS‑a, a nije predviđena ni 3G/LTE opcija za povezivanje. Ipak, tu su dobar WiFi (a/b/g/n) i Bluetooth četvrte generacije, pa teterujte internet s mobilnog telefona, a na Bluetooth povežite spoljni GPS…

Asus još jednom zaslužuje sve komplimente za inovativan pristup i odličnu realizaciju uređaja koji je odmeren i veoma dobro komponovan, a korisniku uz umerenu cenu pruža baš ono što se od njega očekuje.

Model Asus Transformer Book T100
Ekran 10,1” 1366×768 IPS HD multi-touch
Procesor Intel Bay Trail-T Z3740 1.33 GHz (quad-core)
Memorija 2 GB, 1,86 GB raspoloživo
Disk 32 GB eMMC (opcija 64 GB) + microSD (do 64 GB) + opcija 500 GH HDD u dock-u
Grafika Intel HD Graphics
Povezivanje USB 3.0, micro USB, micro HDMI, WiFi 802.11 a/b/g/n, BT 4.0
Operativni sistem Windows 8.1 32-bitni + Office 2013 H&S edition
Masa 550 g (dock 520 g, dock s hard-diskom 600 g)
Cena 44.490 dinara
Pročitajte i:  Asus postigao svetski overklok rekord sa Intel Core i9 procesorom

www.asus.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#207)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,