Top50 Glas publike

Netflix počinje da stream-uje sadržaje u AV1 formatu

Netflix je počeo sa stream-ovanjem filmova i serija na TV prijemnike upotrebom visoko-efikasnog AV1 video kodeka. Ovaj kodek se već neko vreme koristi u Android verziji Netflix aplikacije, a kompanija je, nakon dobrih rezultata, odlučila da to proširi i na televizore. Naravno, nisu svi televizori sposobni da prikazuju video u tom formatu – taj kodek podržavaju skuplji modeli Samsung televizora iz 2020. godine i noviji i neki od Android televizora koji se zasnivaju na Android 10 OS-u.

av1

Inače, AV1 kodek kompresuje video mnogo efikasnije od postojećih kodeka, kao što su MPEG4 ili HEVC, bez gubitka kvaliteta. To znači da se smanjuje količina protoka, kao i da je potrebna manja brzina Interneta da bi se snimak prikazao bez seckanja. Takođe, ovaj kodek će omogućiti i da veći broj korisnika bude u prilici da pogleda stream-ovane 8K video snimke.

Svi Netflix-ovi AV1 stream-ovi su enkodirani sa 10-bitnom kolornom paletom, u najvišoj mogućoj rezoluciji i framerate-u, ali za sada nije uključen HDR. Inače, utvrđeno da će upotrebom ovog kodeka Netflix smanjiti kašnjenje u reprodukciji za dva procenta, dok će se količina stream-ovanog protoka smanjiti za 38 procenata. U početku će ovim kodekom biti prekodirani najgledaniji sadržaji, a vremenom će se broj AV1 kodiranih filmova i serija širiti dok se ne obuhvati celokupna baza.

Pročitajte i:  Netflix pravi video igru za PC

Korisnici koji ne mogu da gledaju AV1 video sadržaje ne moraju da brinu. Stari (MPEG4 i HEVC) kodeci će i dalje biti na raspolaganju za sve filmove i serije.

Izvor: What Hi-Fi

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,