Top50 Glas publike

Netflix proširuje svoje funkcije

Netflix uvodi dodatne funkcije pristupačnosti za celu svoju globalnu publiku.

PCPress.rs Image

Prilagođavanje korisnicima

Netflix će proširiti svoje funkcije pristupačnosti na 10 dodatnih jezika, u sklopu nastojanja da se prilagodi korisnicima koji imaju oštećen sluh i vid. Počevši od ovog meseca i do početka 2023. godine, Netflix će uvesti audio opise, titlove za gluve i nagluve i sinhronizaciju za celu svoju biblioteku originalnog sadržaja, na jezicima uključujući francuski, španski, portugalski, nemački i italijanski.

Takođe, Netflix planira da doda još više jezika iz azijsko-pacifičkog regiona i lokalnih evropskih jezika. Proširenje će biti dostupno svim Netflix korisnicima širom sveta i odnosiće se samo na Netflix Originals.

Netflix je rekao da je njegov cilj da omogući još većem broju gledalaca da gledaju sadržaj koji nije na njihovom maternjem jeziku. „Decenijama je zabava kojoj ste imali pristup određivana po tome gde živite i kojim jezikom govorite, što znači da ljudi kojima su bili potrebni audio zapisi ili sinhronizacija nisu mogli da uživaju u numerama napravljenim izvan mesta odakle su“, napisala je Netflix-ova direktorka pristupačnosti Heather Dowdy u post na blogu.

Pročitajte i:  Kaleidoscope: Netflix serija koja menja sve

Za one koji su nagluvi ili slabovidi, gledanje novih emisija ili filma na platformi znači uključivanje pomoćnih tehnologija kao što su titlovi ili audio opisi. Ali takve funkcije pristupačnosti nisu široko dostupne na svim platformama.

Veća pristupačnost

Grupe za zastupanje nagluvih i slepih, kao što su Nacionalna federacija slepih i Nacionalna asocijacija za gluve, su tokom godina podsticale usluge striminga da uključe više funkcija pristupačnosti.

Zahvaljujući dogovoru iz 2012.godine, Netflix je omogućio titlove dostupnim za sav svoj sadržaj. Netflix je počeo sa objavljivanjem audio opisa za slepe i slabovide 2015. godine, objavljivanjem emisije Daredevil. Međutim, industrija zabave sporo prihvata noviju tehnologiju, na račun svoje publike koja ima oštećen vid.

Trenutno je globalno dostupno preko 11.000 sati audio opisa na Netflix-u a komanija planira da nastavi da dodaje još. Takođe, Netflix dodaje nove opcije za titlove i audio opise na iOS-u i verziji za veb.

„Naša ambicija je da zabavimo svet a povećanjem dostupnosti naših audio opisa i sinhronizacije jezika kako bismo pokrivali preko 40 jezika, nadamo se da ćemo svim našim članovima dati mogućnost da vide svoje živote na ekranu“, napisala je Dowdy.

Pročitajte i:  Google uvodi novu opciju koja olakšava pretragu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,