VMware-vForum

Netflix u Srbiji

Kao neočekivani Božićni poklon, korisnici u Srbiji su dobili mogućnost da koriste streaming servis Netflix – među 130 podržanih zemalja sada je i naša. Šta će nam ovaj vodeći streaming servis doneti?

1

Klasična televizija polako ali sigurno ide u prošlost – zašto bi gledalac zavisio od onoga što neko bira za njega i zašto bi pasivno sedeo ispred TV ekrana i nadao se da će “naleteti” nešto što mu se dopada. Umesto toga, moderni korisnik sam bira šta će gledati i kada, po želji zaustavlja sliku ili prekida gledanje da bi ga nastavio nekog drugog dana, možda i na drugom uređaju. Zato streaming servisi osvajaju svet, a Netflix je jedan od najznačajnijih streaming servisa koji je sada raspoloživ u najvećem delu sveta.

„Od danas Netflix možete da pratite na svim meridijanima – od Singapura do Sankt Peterburga i od San Franciska do Sao Paola. To znači da će gledaoci širom sveta moći da prate serije i filmove na našem kanalu, bez čekanja, i u istom trenutku bez obzira na region u kome žive. Internet omogućava potrošačima da sami odlučuju šta će, kada će i sa kog uređaja će gledati željene sadržaje“, kaže Reed Hastings, direktor Netflix-a. I zaista, ovakav servis nam omogućava da gledamo serije u istom trenutku kada i korisnici u Americi, a i filmovi su nam na raspolaganju čim izađu iz bioskopa.

Glavni adut Netflix-a je što ne plaćate svaki film ili seriju koju gledate, već za fiksni mesečni iznos od 7.99, 9.99 ili 11.99 (zavisno od izabranog plana) evra možete da gledate sve što se nalazi u biblioteci, onoliko puta koliko želite, na jednom ili više uređaja (broj uređaja zavisi od izabranog plana). Znajući da je biblioteka džinovska, sigurni ste da ćete za cenu te pretplate imati pristup kompletnom svetu zabave. Istini za volju, Netflix očito stalno vodi složene pregovore sa distributerskim kućama tako da se dešava da neki filmovi vremenom “ispadnu iz ponude” i više ne budu dostupni, ali je dostupnog sadržaja iz godine u godinu sve više.

Posebna poslastica su serije koje Netflix sam proizvodi u svojstvu producenta, a pokazuje se da su među njima neke od najgledanijih serija u svetu kao što je House of Cards.

I do sada je Netflix mogao da se koristi iz Srbije, ali pomoću trikova kao što je poseban DNS server ili kroz virtuelnu privatnu mrežu. Iskustva su bila dosta dobra, sliku smo mogli da gledamo u HD rezoluciji, pod uslovom da imamo solidnu Internet konekciju (nekih 25 Mbps je sasvim dovoljno za najviši kvalitet). Ako primetite da slika na početku nije savršena, sačekajte tridesetak sekundi da se softver prilagodi vašoj konekciji i… ugledaćete HD.

Pošto je prvi mesec korišćenja besplatan, usmerite vaš browser na www.netflix.com/rs i… probajte!

Facebook komentari:
ERP 2022

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com

One thought on “Netflix u Srbiji

  • 8. January 2016. at 10:32
    Permalink

    Probao nije lose ali nedostaje dosta sadržaja kojeg ima na Netlix-u za zapadno trziste. I još nema titlova tj.ima na Engleskom što je O.K ali je za gluve pošto u titlu stoji I kad vetar šušti I ostala objašnjenja zvukova za gluve tako da mi do odvlaci paznju

Comments are closed.