Neuralink zapošljava direktora za ispitivanja moždanih implanta na ljudima

Oglas za posao koji je objavila kompanija Neuralink, a koji traži direktora za klinička ispitivanja, dao je povod za glasine da Neuralink započinje testiranje implanta na ljudima.

PCPress.rs Image

Da li postoje gotovi prototipi?

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, svoje napredne ideje raširio je i na polje neuro- proučavanja. Kompanija Neuralink se, koliko je za sada poznato, bavi istraživanjem i razvojem visokotehnoloških neuroloških implanta (Brain- computer interfaces), koji bi trebalo da omoguće manipulaciju uređajima putem misli. U budućnosti bi ova tehnologija, ukoliko bi njeno ispitivanje bilo odobreno na ljudima, mogla da pomogne osobama sa invaliditetom i različitim funkcionalnim poremećajima i bolestima.

Postoje sumnje da Nuralink već poseduje gotove prototipe implanta koji se, doduše, testiraju samo na životinjama. Međutim, kada zaposli direktora za klinička ispitivanja, imaćemo razloga da verujemo da je faza pre-kliničkog istraživanja prevaziđena. Ili, ipak, nećemo, zato što njegova uloga spada u regulativu, pa se može očekivati da će njegov zadatak biti da juri papire i čeka dozvole.

Pročitajte i:  Neuralink i zloupotreba životinja

Pored ovog oglasa, firma je objavila oglase i za stručnjake za koje se očekuje da dizajniraju implante, kao i za BMI hardverske i softverske inženjere.

Izvor: neuralink

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: