BIZIT 2022

Neuspelo ažuriranje prekinulo rad stotine policijskih nanogica

Softverska ažuriranja zadaju glavobolje svakodnevnim korisnicima, a poslednjih nekoliko dana stvarali su ozbiljne probleme holandskim predstavnicima zakona u njegovom sprovođenju.

PCPress.rs Image

Zvaničnici su otkrili da je ažuriranje softvera stvorilo „prekid“ za stotine monitora za gležanj koji su korišćeni za praćenje onih koji su pušteni uz kauciju i onih koji su u kućnom pritvoru, ostavljajući policiju bez načina da lociraju osumnjičene i kriminalce. Problem je bio rešen nekoliko sati nakon što je uočen 9. maja, ali je trajao dovoljno dugo da su policajci morali da provere lično nosioce i čak da preventivno uhapse i zatvore neke od njih kako bi osigurali da će ostati.

Ovo nije prvi put da su u Holandiji morali da se bave ovakvim propustom, iako ne iz istih razloga – ovaj je bio pod policijskom kontrolom. Prestanak rada mobilne mreže u avgustu 2018. godine prekinuo je veze sa 450 monitora za gležanj, što je izazvalo sličnu zbrku.

Nosiva tehnologija je često od koristi policiji tako što im daje način da vode evidenciju o osumnjičenima i kriminalcima, a da ne mora da ih zatvara ili postavlja policajce u blizini. Međutim, ovaj neuspeh naglašava centralni problem: monitori su u velikoj meri zavisni od pouzdane povezanosti i softvera, pa čak i privremeni problem može da ugrozi javnu sigurnost.

Pročitajte i:  Veliki redizajn aplikacije 1Password

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,