BIZIT 2022

Neuspešni pokušaj: Preko Lamanša na letećoj dasci

Pronalazač, te izumitelj hoverboard-a, Franky Zapata pokušao je da pređe Lamanš na letećoj dasci, ali neuspešno, budući da se srušio kada je pokušao da se spusti na stanicu za punjenje koja se nalazila na sredini kanala.

PCPress.rs Image

Zapata, koji je kreirao Flyboard Air – dasku na kojoj je i pokušao da preleti kanal – nadao se da će let potrajati 20 minuta i da će se uspešno prizemljiti na drugu obalu, ali je uspeo da izvede tek polovinu leta. Tokom demonstracije niko nije povređen, pa ni sam „letač“, a neuspešan pokušaj spuštanja na stanicu za punjenje pokazuje da Flyboard Air još uvek nije spreman za praktičnu upotrebu.

Daska sadrži pet turbo-mini motora, od kojih svaki može da razvije po 250 konjskih snaga, što joj omogućava da dostigne brzinu od skoro 190 kilometara na sat. Rezervoar za gorivo se nalazi u pakovanju koje onaj koji upravlja daskom nosi na leđima, pa takav sistem i ograničava razdaljinu koju daska može da pređe po jednom punjenju.

Izum bi, kako veruje kreator, jednog dana svoje mesto mogao da pronađe i u vojnim redovima, a francuska vojska je već izrazila interesovanje za Flyboard Air, dok je vlada ove zemlje u razvoj daske uložila čak 1,3 miliona evra.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,