ASUS Zenbook

Nevolje na svemirskoj stanici

Astronauti koji borave na Internacionalnoj svemirskoj stanici probuđeni su usred noći 29. septembra, a kako bi ustanovili koje oštećenje dovodi do curenja vazduha.

PCPress.rs Image

Članovi posade za izvorom problema tragaju već nekoliko nedelja, a pretraga je postala temeljnija nakon što je 28. septembra potvrđeno da se oštećene uvećalo. Izmene u oštećenju ustanovljene su na osnovu promene temperature u unutrašnjosti stanice, a timovi sa Zemlje pretpostavljaju da se problem nalazi u radnom delu stanice, u ruskom modulu po imenu Zvezda. U tom delu stanice nalazi se vitalna oprema za održavanje života, te odaje u kojima borave dva člana posade.  Da bi se utvrdilo na kom se tačno mestu nalazi oštećenje biće neophodne dodatne analize.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da članovi posade na Internacionalnoj svemirskoj stanici tragaju za oštećenjem, budući da su u avgustu 2018. godine već imali sličan problem. Tom prilikom je na ruskoj Soyuz letelici, koja je u to vreme bila na stanici, otkriven otvor od dva milimetra. Na kraju je zaključeno da se radilo o defektu koji je nastao tokom proizvodnje.

Pročitajte i:  Problemi s Internacionalnom svemirskom stanicom

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,